Pages Navigation Menu

3. Főzőcske, vendéglátás, asztalközösség

TÉMA CÍME: Jézus barátai, búcsúvacsora asszonyszemmel
BIBLIAI TÖRTÉNET: Márta és Mária (Lukács 10,38–42; János 11; 12,1–8)

 

Mária és Márta történetét a Lukács evangéliumából könnyen értelmezhetjük úgy, mint ami a túlzott aggodalmaskodás, fontoskodás és pörgés ellen szól. Amiben van is igazság, de csak akkor, ha a gondoskodás, szolgálat, elfoglaltság helyét és idejét is megmutatjuk. A Biblia segít nekünk ebben, hiszen János úgy írja le Jézus megkenetésének történetét, hogy helyére teszi (mintegy „rehabilitálja”) a szolgálatot is: „Vacsorát készítettek ott neki, és Márta szolgált fel…”
Márta tehát boldog, mert a helyére kerül, és Mária is boldog, mert megint kifejezheti különleges tiszteletét. Ha úgy olvassuk a második történetet, mint az utolsó vacsora párhuzamát, feltűnő, hogy ennek az előkészítése is milyen fontos hangsúlyt kap. Ideje van tehát a vacsora előkészítésének, és ideje van a megnyugvásnak és egymásra, illetve Jézusra figyelésnek is.

 

Kicsikkel – ovisokkal, elsősökkel – szervezzetek főzőcske-játékot. Lehet konyha, sütöde és vendégház is a teremben, ahol egymás mellett folyik a készülődés. A konyhában finom ételek főnek, a sütödében kenyér és mindenféle péksütemény készül, a vendégházban már a lakomához terítenek, de előbb feltakarítják, rendbe teszik és kicsinosítják a helyet.

A szerepjáték mellé be lehet iktatni konkrét tevékenységeket is, pl. a konyhában készülhet gyümölcssaláta, a sütödében sóliszt-gyurma pékáru, a vendégházban pedig igazi rendezgetés és terítés.

Nagyobbakkal a szerepjáték helyét átveheti az igazi életjáték, ahol minden tevékenység valóságos: a konyhában gyümölcs- és zöldségsaláta, többféle szendvics készülhet, a sütödében érdemes megszervezni egy pogácsa- vagy sós rudacska sütést, esetleg kenyérpirítást, a vendégházban pedig lehet készíteni ünnepi dekorációt a különleges vendég fogadására.

 

FőzőcskeKép forrása

 

Hiszen a vendég megérkezik, és nem más, mint Jézus, aki feltámasztotta Lázárt, és meggyógyított annyi beteget. Akiről már mindenki sejti vagy tudja, hogy ő a Krisztus, a Megváltó. Csak még azt nem tudják, hogy ez mivel fog járni. Pedig Jézus már többször is elárulta a tanítványainak, hogy neki szenvednie kell. Péter még rá is szólt, hogy ugyan, hogy mondhat ilyet. Mária azonban figyelt, és mintha mindenkinél jobban tudta volna, mi következik. Nárduskenettel keni meg a Mester lábát, mintha előkészítené őt a szenvedésre. És a vacsora illata után nárdus illata tölti be a házat.

 

Mi nem tudjuk Jézust testi valóságában vendégül látni. Mégis az asztalközösségünk vendége lehet, ha a finom falatok mellett odafigyelünk a történetére, meghalljuk a szavát, és a szívünkbe fogadjuk őt. Imaközösséggel, énekközösséggel is erősíthetjük ezt az összetartozást.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.