Pages Navigation Menu

3. Ékszerek, ékesítő eszközök és a kegyelem szépségei

TÉMA CÍME: A kegyelem szépségei
BIBLIAI TÖRTÉNET: Akvila és Priszcilla (ApCsel 18,1–3; 24–26: 1Péter 3,1–7)

 

Tegyél egy asztalra sokféle ékszert, csatot, övet, színes kendőt, ékesítő eszközt. A gyerekek válasszanak egyet-egyet, és öltsék magukra. Abban a pillanatban, hogy felvették, viselkedjenek úgy, mint az ékszer tulajdonosa. Alakuljanak át egy olyan személlyé, aki azt az ékszert hordaná.

Játsszátok ugyanezt úgy, hogy a választott ékszert, ékesítő eszközt nem magatoknak, hanem a csoportból valaki másnak szánjátok. Adjátok át a tárgyat, és nevezzétek is meg, hogy ki ő. Pl. a királyné udvarhölgye. Az illető vegye fel az ékszert, és viselkedjen úgy, mint a királyné udvarhölgye.

 

Ékszerek

Kép forrása

 

Vajon mi határozza meg inkább a legfontosabb tulajdonságainkat: az ékszer, amit kívül viselünk, vagy az, ami belsőleg jellemez minket. Ennek a szemléltetésére szolgál a következő játék: Színes papírkorongokra írjatok fel egy-egy fontos tulajdonságot, ami szerintetek igazán jellemez egy embert. Mindenki írhat hármat-hármat, majd kis csoportokban rakjatok össze belőlük egy-egy „gyöngysort”. Középre kerüljenek a fontosabb tulajdonságok, szélre a kevésbé fontosak. Azokból a tulajdonságokból, amik többször is szerepelnek, összeállíthattok egy-egy függőt vagy medált is. A csoportok önállóan alakítják a gyöngysoraikat, majd bemutatják egymásnak az ékszereket.

 

Végül olvassátok fel Péter apostol gondolatait a külső és belső díszekről: 1Péter 3,1–7. Beszélgessetek arról, hogyan viselkedett Pál apostol korában és hogyan viselkedik ma a „szív elrejtett embere”? Van-e különbség? Miben mutatkozik ez meg? Vajon csak asszonyokra, lányokra érvényes ez a parancs? Férfiak, fiúk részéről mit jelenthet a „szív elrejtett emberének” lenni?

 

A szív elrejtett embereKép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.