Pages Navigation Menu

3. Egy pohár víz – amikor innom adtál

TÉMA CÍME: A „pária” hite
BIBLIAI TÖRTÉNET: A samáriai asszony (János 4)

 

Előre tölts ki poharakba tiszta ivóvizet, és egy tálcán kínáld vele körbe a gyerekeket. Legyen minél spontánabb a helyzet, csak utólag beszéljétek meg, ki hogy reagálta le:

  • Ki az, aki megköszönte, ki az, aki nem?
  • Ki az, aki elvette és megitta mind, vagy csak részben?
  • Ki az, aki elvette, de nem ivott bele?
  • Van-e, aki el se vette a vizet?

Meg tudjátok-e indokolni, ki miért tett így?
El tudtok-e képzelni olyan helyzetet, amikor egészen másképp cselekednétek?
Milyen helyzetekben válhat egy pohár víz különösen értékessé?

Kis csoportokban játsszatok el egy-egy ilyen helyzetet.

 

A samáriai asszonyKép forrása

A Bibliában számos történet bizonyítja, milyen fontos volt Palesztina vidékén az ivóvíz mind az emberek, mind az állatok számára. Az „Ígéret földje” olyan volt, mint egy kert, ha elég csapadék hullott. Ám a csapadék eloszlása itt nem egyenletes, és a sivatag közelsége miatt gyakoriak voltak az aszályos évek is. Nagy értéke volt tehát a víznek, életet jelentett és mentett, ha volt elegendő, sorvadást, pusztulást, ha megfogyatkozott. Nem véletlenül mondta Jézus: „Aki inni ad nektek egy pohár vizet”, nem marad el a jutalma; „szomjaztam, és innom adtatok”, jutalmatok tehát bőséges. (vö. Márk 9,41; Máté 25,35–36)

Játsszatok el egy-egy élethelyzetet Jézus korából is, amikor kiderül a víz igazi értéke.

 

Ha ilyen értékes volt a víz, akkor miért mondta Jézus: „Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik” (János 4,13)? Lebecsülte ezzel az ivóvizet?

Inkább felértékelte. S azt akarta vele megmutatni, hogy még ennél is értékesebb, amit ő kínál. Milyen az a víz, amit ő ad a szomjazónak? Hogyan lehet azt megkapni és meginni?

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.