Pages Navigation Menu

3. Egy asszony álma – az empátia és a lelkiismeret szava

TÉMA CÍME: Asszonyok nagypénteken
BIBLIAI TÖRTÉNET: Heródes felesége, Jézust sirató asszonyok, asszonyok a keresztnél (Máté 27; Márk 15; Lukács 23; János 19)

 

Nagypéntek történetében jóval nagyobb hangsúly esik Kajafásra meg Pilátusra, mint Pilátus feleségére, hiszen a férfiakon múlott az ítélet. Az asszony csak rosszat álmodott. Így neki ez az egy mondat jut: „Mikor pedig (Pilátus) a bírói székben ült, felesége ezt üzente neki: Ne avatkozz ennek az igaz embernek a dolgába, mert sokat szenvedtem ma álmomban miatta.” (Máté 27,19)

Vajon mi késztethette Pilátus feleségét erre az üzenetre? Hiszen nem lehet olyan egyszerűen csak megzavarni egy ítélethozatalt. Mi lehetett az a szenvedés, ami ezt az asszonyt álmában gyötörte? Az álmok képekben jelentkeznek, felerősítve érzelmeket és sejtelmeket, gyakran zavaros logikával, olykor jelképekkel üzenve az álmodónak. Pilátus feleségének álmát rajzoljátok/fessétek le, vagy írjátok le, attól függően, hogy ki melyik lehetőséget választja inkább.

Ha elkészültetek a munkákkal, nézzétek meg a képeket, és beszélgessetek. Ki mit fedez fel a képeken? A rajzoló hogyan mesélné el a kép alapján az álmot? Olvassátok fel az írásokat is. Majd a képeket és írásokat függesszétek fel emlékeztetőül csipeszekkel egy kifeszített zsinórra.

 

Chagall: Fehér keresztrefeszítésChagall: Fehér keresztrefeszítés

 

Chagall Fehér keresztrefeszítése is olyan, mintha valaki álmodta volna. Mit tudtok leolvasni erről az álomképről?

Ti milyen álomképet festenétek a kereszt köré? Mi minden kívánkozna egy ilyen képre?

Gondolatok és feladatok a kép alapján a Kreatív hittan c. oldalról: http://kreativhittan.blogspot.hu/2011/10/bibliaora.html

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.