Pages Navigation Menu

29. Vadász, vadászat

Biztosan mindenki emlékszik az ujjkiolvasó mondókára gyerekkorából:

 • Ez elment vadászni,
 • Ez meglőtte,
 • Ez hazavitte,
 • Ez megsütötte,
 • Ez az iciri-piciri mind megette.

Mondóka közben a felnőtt sorra megfogja a gyermek ujjait a hüvelykujjától a kisujj felé, s a végén a kisujjat megrázza. Kitüntetett helyzetben van tehát a kisujj. A következő mondókaváltozat a kicsiségét így magyarázza:

 • Ez elment vadászni,
 • Ez meglőtte,
 • Ez hazavitte,
 • Ez megsütötte,
 • Ennek nem hagytak semmit se,
 • Azért olyan kicsike.

A harmadik változat inkább megfordítja a helyzetet. Most a kisujjtól indul a mondóka, ő lesz a vadász:

 • Ez elment vadászni,
 • Ez meglőtte,
 • Ez hazavitte,
 • Ez megsütötte,
 • Ez mind megette, azért olyan kövér.

Ki jár jobban, a kicsi vagy a nagy? A vadász vagy a vad? Kinek sikerül elmenekülni a vadász elől? Ki lesz a legügyesebb vadász? Erre épülnek az alábbi gyorsasági és ügyességi játékok, amiket már nagyobb – óvodás, kisiskolás – gyerekekkel játszhattok szabad téren, igazi vadászkörnyezetben (persze tornatermi játéknak is kiválóak).

 

Nyulak, ki a bokorból

A játékban egy vadászra, néhány nyúlra, és bokrot alkotó játékosokra van szükség. A játék kezdetén választanak egy vadászt, a többiek 2-3-4-5 fős csoportokban egymás kezét fogva kör alakú kis bokrokat alkotnak. Minden bokor közepén egy nyúl guggol. Mikor mindenki elhelyezkedett, jön a vadász, és így kiált: „Nyulak, ki a bokorból!” Erre minden nyúl kiugrik, és átszalad egy másik bokorba, ha tud. Közben a vadász is igyekszik beugrani egy szabadon maradt helyre, így a végén valaki kívül marad. Vagy a vadász, vagy valamelyik nyúl. Aki kívül reked, az lesz a következő vadász. Megegyezés alapján – mondjuk 5-5 vadászkör után – időnként váltsanak nyulakat, és a bokrot alkotók közül guggoljon középre valaki. Így a bokor pihenőhellyé válik, ahol a volt nyulak kifújhatják magukat.

 

Nyulak ki a bokorbólKép forrása

 

Nyúlászni

A játék elején most is kijelölnek egy vadászt és egy kutyát is. A többiek most mind nyulak lesznek. A vadászeszköz pedig egy kisebb labda. A vadász és kutyája egymás mellett állnak, a nyulak tőlük pár lépésre rendezetlenül. Kijelölik a vadászterületet is, amin túl nem lehet futni. Elkezdődik a vadászat: a vadász fut a nyulak után, és igyekszik őket a labdával megdobni. Akit eltalál, az kiesik a játékból (elkapni a labdát nem szabad, az is találatnak számít). A kutya feladata az, hogy a labdát visszavigye a vadásznak. Közben az életben maradt nyulak menekülhetnek. A játék addig tart, ameddig valamelyik nyúl egyedül nem marad. Ő lesz a következő vadász, és az először kiesett játékos a kutya.

 

Mindkét nyulas játék magyar népi gyermekjáték, a Megy a gyűrű vándorútra c. kötetből (Gondolat, Bp., 1982, 172. o. és 498. o.). Nálunk a nyúl fontos vadászzsákmány, az egyik legkedveltebb apróvad. Izraelben ez nem így volt, ott a nyulat nem vadászták. Tudjátok-e, miért? Válasszátok ki az igaz állítást. (5Mózes 14,7)

 • A.   Palesztina területén nem őshonos állat a nyúl.
 • B.   A kánaáni népek szent állata volt, vadászata tilalom alá esett Izraelben is.
 • C.   A Mózesi törvények a tisztátalan állatok közé sorolták, fogyasztása tilos volt.
 • D.   A nyúl a forró éghajlaton járványokat terjesztett, féltek a fogyasztásától.

 

A vadállatok „osztályozásában” mi volt a fő szempont Izraelben? Mely vadon élő állatok lehettek igazán kedvelt vadászzsákmány a húsuk fogyasztása miatt? Tanulmányozzátok át az 5Mózes 14,3–20 listáit.

 

Ézsau kitűnő vadász volt (1Mózes 25,27–28). Vajon mire vadászhatott, amikor Jákób csalással megszerezte az apai áldást? Olvassátok el a történetet, és képzeljétek el az ő szemszögéből: 1Mózes 27. Hogy mesélhette el a feleségeinek, hogy mi történt vele? Mit tervezett az öccse ellen? Mi mentette meg Jákób életét?

Azt hiszitek, hogy Jákób egy puhány, sátorban ülő alak volt, mert ő csak pásztorkodott, nem vadászott? Pedig a pásztorkodás sosem volt könnyű mesterség. És a pásztoroknak is meg kellett küzdeni a vadállatokkal, nem csak a vadászoknak. Olvassátok el, Jákób hogyan beszél erről a munkáról, amikor apósának felpanaszolja, hogy az nem bánik tisztességesen a bérével: 1Mózes 31,38–40.

Egy másik pásztor, Dávid mondja el még részletesebben a pásztor vadakkal való küzdelmét: 1Sámuel 17,34–36. Milyen vadállatokra vadászott a nyáj mellett Dávid?

 

Ézsau a vadászKép forrása

 

Tartsatok a Bibliában ti is vadászatot. Keressétek meg, hogy az alábbi igékből mely szavak hiányoznak? Vagy egy vadászeszköz, vagy egy elejthető vad nevét találjátok a Biblia megfelelő helyén, amivel egészítsétek ki az igét:

Most hát fogd a fegyvereidet, ________ és ________, menj ki a mezőre, és lőj nekem valami vadat! (1Mózes 27,3)

Fiaid aléltan feküdtek minden utcasarkon, mint ________ a hálóban, betelt rajtuk az Úr haragja, Istened dorgáló szava. (Ézsiás 51,20)

Csapdába esik-e a ________ a földön, ha nem vetnek ________ neki? Fölpattan-e a ________ a földről, ha semmit sem fogott? (Ámósz 3,5)

Menekülj, mint a ________ a vadász elől, és mint a ________ a madarász kezéből! (Példabeszédek 6,5)

Sarkát ________ ragadja meg, és ________ feszül rá. (Jób 18,9)

Fogjátok meg a ________, a kölyök________, mert pusztítják szőlőinket, virágzó szőlőinket! (Énekek 2,15)

De összefogtak ellene a környező tartományok népei; kivetették rá ________, foglyul ejtették ________. (Ezékiel 19,8)

Siess hozzám, szerelmesem, mint egy ________ vagy egy fiatal ________ a balzsamillatú hegyeken! (Énekek 8,14)

Ahogyan a ________ kívánkozik a folyóvízhez, úgy kívánkozik a lelkem hozzád, Istenem! (Zsoltárok 42,2)

A magas hegyeken a ________, a sziklákon a mormoták találnak búvóhelyet. (Zsoltárok 104,18)

 

RókavadászatVan a felsoroltak közt egy kakukktojás. Észrevettétek, melyik az?
Hát persze, a szőlőt pusztító rókák. Őket azért fogdostak össze, hogy kárt ne tegyenek.

 

Rókavadászat

Rendezzetek ti is rókavadászatot a kertben. Ehhez nem kell más, mint rókaalakokat készíteni (a gyerekekkel együtt is lehet), és elrejteni őket a kert sűrűbb és ritkább részein. Aztán jöhet a vadászat: ki hány figurát gyűjt össze?

Ha nincs idő ilyen gyönyörű rókazsákmányt készíteni, annak egyszerűbb megoldások is szóba jöhetnek. Mondjuk vörös kartonból kivágott rókafarkak, vagy színes szalagok.

Kép forrása

 

Szalagvadászat

Szalagokkal nagyszabású hajtóvadászatot rendezhettek kint a szabadban, ami már inkább a nagyobb gyerekek játéka lehet. Kiválasztotok három vadászt, mindegyik kap egy-egy labdát. A többiek a vadak, akik 3-3 szalagdarabot (vagy madzagdarabot) kapnak a kezükbe. A három szalag azt jelzi, hogy minden vadnak van három „élete”. A vadászok a kijelölt vadászterületen szabadon futhatnak a vadak után, és labdadobással ejthetik el őket. Akit eltalálnak, az leejt a földre egy szalagot, és futhat tovább. A vadász, aki eltalálta őt, felkapja a szalagot, zsebre teszi, majd fogja a labdáját, és vadászik tovább. Aki a vadak közül elveszti mindhárom szalagját, azt sikerült elejteni, és kiáll a játékból. Amelyik vadász a legtöbb szalagot gyűjtötte, az a legügyesebb, abban a körben ő a fővadász. Új játékkörben a három legügyesebb vadból lehet az új vadász. (Játék forrása)

 

KincsvadászKincsvadászat

A kincsvadászatot szűkebb és tágabb terepen egyaránt meg lehet rendezni: bent a lakásban, kint az udvaron, kertben, sőt a település egy részén, az egész településen vagy annak környékén is. Így a legkisebbektől az ifisekig, otthon vagy egy tábori napon és terepen is megrendezhetitek. A vadászat lényege az „egyik cédula vezet a másikhoz” elve a megfelelő információk közlésével. Tehát a terep egyik pontjáról küldi a játékost a cédula (vagy egyéb jel) a terep másik pontjára, és miután végighaladt a kincsvadász az információs (cédulát rejtő) pontokon, megleli a zsákmányt, az elrejtett ajándékot vagy egyéb céltárgyat. Nagyobb gyerekekkel, fiatalokkal térképet is használhattok az információkhoz és a kereséshez.

Játékötlet és kép forrása

Kincsvadászok

Kép forrása

 

A feladatsort megtalálod a Segédanyagok / Nyári ábécé menüpont alatt: http://kateteka.hu/segedanyagok/nyari-abece/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.