Pages Navigation Menu

2. Teljes és hiányos

TÉMA CÍME: A teljes szív
BIBLIAI TÖRTÉNET: Két özvegyasszony a templomban (Lukács 2, 36–38 és 21,1–4)

 

A teljes ellentéte a hiányos. Alakíts ki modellhelyzeteket, játsszatok érzékelő játékokat a hiány felismerésére.

A teremből, szobából előzetesen eltüntetsz valamit, amit a gyerekek már jól ismernek, aminek megszokták a helyét. Pl. egy kép, óra a falon, lakástextília vagy bútordarab, váza, gyertyatartó stb. A játék elején megkérdezed: Észrevettétek-e, mi az, ami hiányzik? A gyerekek körülnéznek, próbálják felfedezni a hiányt.

Folytassátok a játékot egy-egy újabb tárgy eltüntetésével. Ehhez mindig ki kell valakinek menni a teremből/szobából. Majd visszatérve felfedezni a hiányt.

Készíts az asztalra papírt és ollót, majd add ki a feladatot: Rajzoljatok szabad kézzel egy-egy nagy kört a papírra. A gyerekek nyilván észreveszik, hogy nincs mivel, és szóvá is teszik. Jaj, a ceruza hiányzik. Nem baj, vágjatok ki előrajzolás nélkül minél nagyobb kört a papírból. Vajon milyen nehézségeket okoz egy eszköz hiánya? Meg lehet-e oldani a feladatot nélküle is? Kinek sikerült a legszebb kört kivágni?

Most képzeljétek el, hogy a kivágott kör egy kerek torta. (Ha kicsit csámpás, nem baj, a torta sem mindig sikerül tökéletesre.) Vágjátok szét annyi szeletre, ahányan ültök az asztal mellett. (Érdemes 6-8 fős kisebb csoportokban dolgozni). Kínáljátok meg egymást a tortátokból, osszátok szét a szeleteket. Most mindenkinek ugyanannyi szelet tortája van, az mégsem egy teljes torta. Akárhogy próbálod, úgysem sikerül pontosan összerakni.

Segítsetek egymásnak: rakjátok össze újra a tortákat a szeletekből. Sikerül-e mindet teljesen összeállítani?

Vegyetek ki egy-egy szeletet, mindenki egy másik tortából. Most minden tortából csak egy szelet hiányzik. Egyik torta sem teljes. A kivett szelet kb. hányadrésze a tortának?

 

PapírtortaKép forrása

 

Nagyobbakkal így folytatható a játék:

Ha a tortához hasonlítod az idődet, kb. hogy oszlik el? Mondjuk egy átlagos napod az egész torta. Hány szeletre jut belőle alvás? Hány szeletnyit töltesz tanulással? Hány szeletnyi jut játékra? Számítógépre, tévére? A barátaidra, a családodra? Ezeket mind rá lehet írni a tortaszeletekre. Egy-egy szelet lehet „vegyes” is, pl. játék és barátok együtt is elfér.

És ha megkérdezed: Hány szelet jut Istenre? – Mi lesz a válasz? Lehet-e az Istenre szánt időt így szeletelni? Aki az idő ura, annak minden percünk a „kezében” van. Azzal lépten-nyomon, jártunkban-keltünkben kapcsolatban lehetünk (vö. 5Mózes 6,6–7). Sőt, „akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget” (Zsoltárok 127,2)

 

Ovisokkal érdemes egy szabályos körformával kezdeni, amit te vágsz ki előre a gyerekeknek. Minden gyermek kap egy kör alakú papírlapot, ami egy torta felülről, ezt kell megfestenie. Száradás után a tortalapokból vágjanak ki a gyerekek egy-egy szeletet. A rész-egész viszony érzékeltetésére szolgál a játék. A teljes torta és a tortaszelet közti különbség így jól érzékelhető. Az ovisok is felszeletelhetik az egész tortát, így minden gyereknek lesz egy tortakirakója. Kis csoportokban, a szeleteket jól összekeverve játszhattok velük kirakójátékot.
A képen látható formák akár színes mázzal csurgatott torták is lehetnek.

 

Festett körökForrás

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.