Pages Navigation Menu

2. „Ki érintett engem?” – érintő-érzékelő játékok

TÉMA CÍME: Gyógyulás Jézus közelében
BIBLIAI TÖRTÉNET: A vérfolyásos és a meggörnyedt asszony (Lukács 8,43–48; 13,10–13)

 

Játsszatok érzékelő játékokat, ahol a gyerekeknek hangok és érintés útján kell egymást felismerni. Egyik lehetőség a Csendkirály játékhelyzete:

Középre teszel egy széket, az lesz a Csendkirály trónja. Kiválasztod az első játékost, aki elfoglalja a trónt. Bekötöd a szemét, a többiek körülötte ülnek vagy állnak, kissé távolabb. Intesz valakinek, aki nesztelenül odalép hozzá, és megérinti a királyt. A trónon ülő közben fülel, mert a hallása is segíthet az érintés mellett, hogy kitalálja, ki lehet az illető. Ha sikerült kitalálnia, a lopakodó „lebukott”, és visszamegy a helyére. Ha a lopakodó kilétét nem sikerül kitalálni, ő lesz a következő Csendkirály.

CsendkirályKép forrása

A következő változatban a Csendkirály szintén bekötött szemmel ül a trónján. A többiek viszont körülötte sétálgatnak, suttogva beszélgetnek, elég nagy a nyüzsgés. Egyszer csak valaki odalép a trónhoz, és megérinti a királyt, ami legyen jól érzékelhető. A király erre elkiáltja magát: „Ki érintett engem?” Mire kimondja, mindenki megáll mozdulatlanul a helyén, és elcsendesedik. A király leveszi a kendőt a szeméről, körülnéz, és megnevez valakit, akit az érintőnek gondol. Ha kitalálta, jó uralkodó, maradhat ő a király. Ha nem találta ki, az ügyes érintő lesz az új király.

 

Nagyobbakkal más szerephelyzetben is lehet játszani. Pl. buli van, szól a zene, mindenki táncol. Középen áll a bekötött szemű, ő nem táncol, hanem a táncolókat figyeli. Valaki hozzáér, mire elkiáltja magát: „Ki érintett engem?” Kikapcsolod a zenét, mindenki megáll a helyén, csendben. A középen álló pedig próbálja kitalálni, ki érhetett hozzá.

Jézus nem buliban volt, mégis olyan tömeg vette őt körül, mint egy karneválban. Az emberek tolongtak, lökdösődtek, Jézus mégis azonnal megérezte, mikor a beteg asszony hozzáért. „Valaki megérintett, mert észrevettem, hogy erő áradt ki belőlem” – mondta. Hogyan lehetett ezt érzékelni? Nagyobbakkal beszélgethettek Jézus „erőteréről”, ami Isteni energiaforrásként működött. Ami gyógyított, felszabadított, megbocsátást, megnyugvást adott. Ezt nem tudjuk „eljátszani”. De meg tudjuk tapasztalni Jézus közelében.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.