Pages Navigation Menu

2. A bibliai történet dramatizálása – mai párhuzamok

TÉMA CÍME: A bölcs király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Salamon ítélete és példabeszédei (1Királyok 3,16–28; 5,9–14; Példabeszédek könyve válogatott igéi)

 

Raffaello: Salamon ítélete (részlet)Alkossatok legalább két kisebb csoportot. Dramatizáljátok csoportmunkában a bibliai történetet, majd adjátok elő egymásnak. Beszéljétek meg, kinek a játéka tetszett, és miért? A szerepjáték során mit érzünk hitelesnek? Mit hiszünk el és mit nem – a színpadon?

És amikor az élet produkál szerephelyzetet? Meddig lehet eljátszani egy nem valós érzést, viszonyulást? Mikor bújik ki a szög a zsákból? Mikor derül ki, hogy valaki csal, hazudik, hogy meghamísítja a dolgokat?

 

Az előbbi csoportok most dramatizáljanak egy-egy mai élethelyzetet, amely a bibliai történet és a beszélgetés alapján az eszükbe jut. Nem csak bírósági döntésről lehet szó. Más esetben is kerülhetünk olyan döntéshelyzetbe, hogy a látszólagos és valós érzelmi kapcsolatot kell(ene) felismerni. Vajon mi alapján sikerül? Sikerül-e egyáltalán? Milyen bonyodalmakat okozhat a csalás, a hamis szerepjátszás a kapcsolatokban? Milyen döntéshelyzetekben derülhetnek ki az igazi érzelmek? Stb.

A fenti kérdések alapján beszélgessetek a látottakról, s keressetek további példákat a valódi érzelmek megmutatkozására, lelepleződésére.

Kép forrása: http://www.raphaelsanzio.org/The-Stanza-della-Segnatura-Ceiling–The-Judgment-of-Solomon-%5Bdetail–1%5D-large.html

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.