Pages Navigation Menu

1. Mozgásos játék – korlátozásokkal

TÉMA CÍME: Gyógyulás Jézus közelében
BIBLIAI TÖRTÉNET: A vérfolyásos és a meggörnyedt asszony (Lukács 8,43–48; 13,10–13)

 

Játsszatok frissítő mozgásos játékot, amit a gyerekek igazán felszabadultan játszhatnak. Majd ha megvan a kellő játéköröm, fokozatosan nehezítsétek a szabályokat egy-egy mozgást korlátozó feltétellel. Így is marad a játékban elég izgalom és érdekesség, mégis átélhetik a gyerekek néhány percre, mit jelent a mozgáskorlátozott állapot.

 

Labdagurítás

A csoport kört alkotva leül a földre. Mindenki úgy ül, ahogy jól esik. Labdát gurítgatnak egymásnak a gyerekek, úgy, hogy a labda ne guruljon ki a körből.

labdagurításKép forrása

Első korlátozás: Mindenki terpeszülésben ül, a lábfejeket a szomszédok egymáshoz érintik, illetve támasztják. A labdát úgy gurítják egymásnak, hogy a láb nem mozdulhat el. Ha a labda kigurul a körből, érte lehet szaladni.

Második korlátozás: A játékosok nem mehetnek a labda után. Ha a labda mégis elgurul, a játékvezető megy érte, és odateszi a hibázó játékos háta mögé. Ő úgy fordul oda érte, hogy nem mozdulhat el a lába a terpeszülésből.

KosároviKép forrása

 

Lábkapuzás

A játékosok körbeállnak, széles terpesszel, lábfejeik külső éle egymáshoz ér. Lábaik között vannak a kapuk, amiken át kell gurítani egy labdát. Mindenki a saját lábkapuját védi, és a többiekét támadja. A labda csak gurulhat, dobni nem lehet, de ütni igen. Akinek a lába között átjut a labda, már fut is érte. Ha valaki rosszul gurított, és a labda lábkapun kívül hagyta el a kört, szintén futhat a labda után.

Első korlátozás: A játékosok nem mozdíthatják el a lábukat, és nem mehetnek a labda után. Mikor a labda elhagyja a kört, a játékvezető megy érte, és leteszi a hibázó játékos háta mögé. Ő úgy hozza játékba a labdát, hogy közben nem mozdulhat el a lába.

Második korlátozás: Derékfájósak vagytok, senki sem egyenesedhet ki, amíg tart a játék. Mindenki görnyedt testtartásban marad, akkor is, amikor jó lenne nyújtózni egyet.

Végül oldásként nyújtózkodjatok egy jó nagyot, és mozgassátok meg, lazítsátok le a lábatokat.

 

Krumpliszedés

A terem vagy udvar közepén „krumplit ültetsz” – kavicsokat helyezel el egy kis körben. A játékosok a krumpliföld körül nagy kört alkotnak, ők a krumpliszedők. Minden játékos egy kis kosárkát, tálkát tesz maga elé a földre, vagy egy kört rajzol maga körül. Ez lesz a kosara, illetve a háza. A játékvezető jelére minden játékos a krumpliföldhöz szalad, kivesz egy krumplit, viszi a kosarához, a házába, beleteszi, és szalad vissza a következő krumpliért. Egyszerre csak egyet vehet el. A játéknak akkor van vége, amikor középről minden krumpli elfogyott. Ki gyűjtötte a legtöbbet a kosarába, házába? Ő a legügyesebb krumpliszedő.

Első korlátozás: Igen ám, de a krumpliszedők elfáradtak. A következő krumpliföldön már nem ilyen fürgék, nem rohannak. Játsszátok el újra a krumpliszedést úgy, hogy most szaladni nem lehet, csak sietni. Aki mégis futni kezd, azt a játékvezető visszaküldi a kosarához, házához, és indulhat újra.

Második korlátozás: A krumpliszedők nemcsak elfáradtak, hanem bele is roppant a derekuk a munkába. Minden játékos csak görnyedten járhat, felegyenesedni nem szabad játék közben. Játsszátok újra így a játékot, a krumplik számát ehhez érdemes csökkenteni. Görnyedve ki lesz a legügyesebb krumpliszedő?

Egy nagy nyújtózkodással fejezzétek be ezt a játékot is.

Játék forrása: http://www.educatio.hu/bin/content/tamop311/download/tamop_311/kiadvanyok/BIKOP/Tanulmanyok7.pdf

 

Végül beszéljétek meg a tapasztalatokat:

  • Milyen nehézséget jelentett az el nem mozdítható láb? A lassított mozgás? A görnyedt testtartás? Milyen érzés volt így játszani?
  • Mit gondoltok, hány percet töltöttetek görnyedt helyzetben? Meddig tartott valójában ez a játék? (Ezt te mondd meg.)
  • Milyen lenne, ha így kellene élned? Ha a lábad a mozgásában korlátozva lenne? Ha nem tudnál felegyenesedni?

A bibliai történetben szereplő meggörnyedt asszony 18 évig élt így: nem tudott felegyenesedni. Neki egy jóleső nyújtózkodás a megváltást jelentette.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.