Pages Navigation Menu

1. Asszonyok evangéliuma

TÉMA CÍME: Jézust követő asszonyok
BIBLIAI TÖRTÉNET: Magdalai Mária, Johanna és Zsuzsánna; boldogmondások (Lukács 8,1–3; Máté 5,3–10)

 

A római katolikus egyház hagyományában Magdalai Mária, vagyis Mária Magdolna a bűnös nővel azonos, aki megkente Jézus lábát Simon farizeus házában. E hagyomány számos vitára adott okot, és nem bizonyított. A Szentírásban mindössze annyi a kapcsolat, hogy Lukács evangéliumában egymás után szerepel a két történet. Ám konkrét utalás a bűnös nő és Mária azonosítására nincsen. Viszont nyilván nem véletlenül került a két tudósítás egymást után. Mi lehetett még ezzel az evangélista szándéka? Vajon a bűnös nő történetét miért a Jézust követő asszonyok felsorolásával folytatja? Mondjátok el erről a véleményeteket.

Feltűnő, hogy mindkét tudósítás csupán Lukács evangéliumában fordul elő. Ahogy Erzsébetről, Annáról, a naini özvegyről vagy Márta és Mária vendégfogadásáról is ő tudósít. Nem beszélve a születéstörténetben Mária alakjáról. Ezért is nevezik a Lukács evangéliumát „asszonyok evangéliumának”. Mi lehetett a szerző szándéka azzal, hogy ilyen különleges helyet biztosított evangéliumában a nőknek?

 

Piero di Cosimo: Mária olvas

Piero di Cosimo: Mária olvas

A Jézus követő asszonyok közül háromnak a neve is fennmaradt Lukács tudósításában. Mit tudunk meg itt a három asszonyról? Mi a közös bennük?

Próbáljátok meg ezt a néhány vonást élő személyekké tenni. Játsszátok el a három asszony beszélgetését, közös tevékenységét Jézus közelében. Milyen szerepe lehetett a férfitanítványok mellett az asszonyoknak?

Készítsetek rajzolt vagy festett portrét valamelyik Jézust követő nőről, asszonyról. Lehet egyik a „névtelenek” közül is („sok más asszony”), akinek most te adj személyiséget és nevet.

Piero di Cosimo képén is egy önálló személyiségű nő mutatkozik meg, a reneszánsz kor eszményének megfelelően.

Kép forrása

 

Olvassátok el és értelmezzétek az alábbi verset. Mit jelentenek, mire utalnak a „hét ördögöt”, „hét határon”, „hetvenhétszer” kifejezések? (Utóbbihoz lásd: Máté 18,21–22)

 

Miklya Zsolt: Asszonyok

Magdalai Mária
Jézus közelében,
hét ördögöt messzeűző
gyógy-erőterében.

Johanna és Zsuzsanna
Jézus nyomdokában,
hét határon túl is élő
örömhír nyomában.

Asszonyok a férfiak
tanítványkörében,
hetvenhétszer megbocsátó
gyülekezetében.

A vers megzenésített, énekelhető változata megtalálható a Paulik Családi Zenekar Dúdoló c. CD-jén.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.