Pages Navigation Menu

3. Veszteség a családban – egy özvegyasszony élete

TÉMA CÍME: A teljes szív
BIBLIAI TÖRTÉNET: Két özvegyasszony a templomban (Lukács 2, 36–38 és 21,1–4)

 

Elvesztettem zsebkendőmetAz „Elvesztettem zsebkendőmet” c. játék az özvegyasszonyok sorsára is utal, akik elvesztették a számukra legkedvesebb embert, a férjüket. A veszteség, a hiány akkor is megmarad, akkor is érzékelhető, ha az életük később kiteljesedik. Az özvegység mindig hiányállapot marad.

A körjáték után beszélgessetek arról – a kicsikkel is lehet –, ki mit veszített már el, ami számára nagyon fontos volt? Mit éreztél, amikor kiderült, hogy nincs meg a kedves tárgy vagy állat? Hogyan viselted el a hiányát, sikerült-e pótolni? Van-e pótolhatatlan veszteség? Ilyenkor mi a helyzet, mi a teendő?

Kép forrása

 

Előfordul az is, hogy egy számunkra pótolhatatlan személyt veszítünk el. Van-e, aki ezt is átélte már, vagy a családjában átélte valaki? Ha valaki szeretne róla mesélni, most megteheti. (Ha nem szeretne róla beszélni, az is érthető, nem szabad erőltetni.)

A veszteség oka lehet betegség, halál, de lehet a válás is a gyerekek életében. Nagy valószínűséggel a csoportban is van olyan gyermek, akinek nem teljes a családja, hiányzik a mindennapjaiból valamelyik szülő. Ők hogy élik meg ezt a hiányt? Hogy éli meg a másik szülő? Gyűjtsetek életpéldákat ilyen helyzetekre, és kis csoportokban játsszatok el egy-egy jelenetet egy-egy apa- vagy anyahiányos család életéből.

A bibliai időkben nehezebb volt egy „csonka” család élete. Nem volt annyi válás, viszont volt elég özvegy. S az özvegyek, főleg az asszonyok nehéz helyzetbe kerültek, ha nem volt munkás kéz a családban. A bibliai történetekből nem derül ki, hogy Anna, a prófétanő, és a másik özvegy, aki mindenét odaadta, miből is élt. Akinek két fillér volt a „minden”, az bizony elég szegény lehetett. De Anna sem lehetett túl gazdag, akinek a vagyonáról is le kellett mondania. Az ő veszteségét Isten pótolta ki, Istennél találta meg Teréz anyateljes életet. Könnyen kiszámolható, hogy több mint száz éves lehetett, amikor a csecsemő Jézussal találkozott. Hite és odaadása mégis teljes, és felismeri Jézusban a Messiást.

„Elvesztettem – megtaláltam” címmel írjátok meg a próféta Anna

  • ●   történetét, ahogy ő elmeséli,
  • ●   vagy hálaadó imáját.

 

Kép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.