Pages Navigation Menu

1. „Teljes szívedből”

TÉMA CÍME: A teljes szív
BIBLIAI TÖRTÉNET: Két özvegyasszony a templomban (Lukács 2, 36–38 és 21,1–4)

 

A Smá Jiszráél – Halljad Izráel a zsidó ember legszentebb imája, hitvallása, amit Jézus is megerősített a törvénytudó kérdésére (5Mózes 6,4–5; Márk 12,29–30). Ismétlődő kulcsszava a „teljes”: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!”

Játsszatok a gyerekekkel olyan lelkesítő játékokat, amelyekben teljes erőbedobással, teljes odaadással lehet részt venni. Egyrészt csak így érdemes, másrészt a játék a gyerekek számára olyan spontán helyzetet teremt, amelyben a teljességélmény átélhető. Ilyenek a fogójátékok, amelyek között van teremben is játszható. Pl.:

Énekes fogók: „Nyuszi ül a fűben”, „Elvesztettem zsebkendőmet”.

Fogók körben: „Kint a farkas, bent a bárány”, „Üsd a harmadikat”.

Házas fogó: Amikor egy szín vagy egy tárgy, egy anyag a „ház”. A játékvezető elkiáltja magát: „piros”, vagy „fém”, vagy „bútor”, s ettől kezdve a megnevezett tulajdonságú tárgyak érintése ad menedéket a fogó elől.

Hasonló játék a „Színről színre”: a fogó a terem közepén áll, a többiek a terem két végén. A fogó mond egy színt, mire a játékosok átfutnak a másik oldalra. Akinek a ruháján a megnevezett szín látszik, azt a fogó nem kaphatja el. (Ha eltéveszti, el kell engednie.) Ha a többiek közül sikerül elkapni valakit, az lesz az új fogó.

 

FogócskaKép forrása

 

Szerepjátékos fogó: „Király uram, itt vagyunk”: Választotok egy „királyt”, aki előtt pár méterre húztok vagy kijelöltök egy vonalat. A többiek félrehúzódnak, és megbeszélik, milyen cselekvést fognak elmutogatni (pl. ástunk). Majd a király elé vonulnak:

  • – Király uram, itt vagyunk.
  • – Hol voltatok?
  • – Kertben. (Mindig az a válasz, ami a cselekvés helyszíne.)
  • – Mit csináltatok?

Erre a gyerekek mutogatni kezdik, amit csináltak. A király találgat, és ha kimondja a helyes cselekvést, a többiek futásnak erednek. A király utánuk, de csak a vonalig futhat. Ha addig sikerül valakit elkapnia, az lesz az új király.

Forrás: Megy a gyűrű vándorútra (Gondolat, 1982, 151–152. o.)

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.