Pages Navigation Menu

1. Méhen belül – képgaléria

TÉMA CÍME: Várandós kismamák hite
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jézus születésének ígérete; Mária látogatása Erzsébetnél (Lukács 1,30–56)

 

1990-ben jelent meg magyarul az a különlegesen szép album, amely méhen belüli felvételekkel és a gyerekek számára is követhetően beszél a magzathoz, természetesnek véve, hogy emberi lények vagyunk a fogantatás pillanatától fogva. Sheila Kitzinger: Már élsz c. könyve azóta sem vesztette el aktualitását, érdemes felkutatni, és végiglapozni-olvasni a gyerekekkel.

Lukács az orvos precizitásával állapítja meg evangéliumában, hogy Erzsébet „már a hatodik hónapban van” (36.v.), s hogy amint „meghallotta Mária köszöntését, megmozdult a magzat a méhében” (41.v.). Hogy mennyire igaz ez a helyzet a méhen belüli fejlődésre, ahhoz hallgassuk meg a Már élsz gondolatait:

Hat hónapos magzat„Hat hónapja élsz már az anyaméhben, s – hallasz.
Ha mamád megszólal, te megmozdulsz,
mintha egész testeddel felelnél neki.
Ő beszél, és te hallgatod. Aztán megmozdulsz.
Újra beszél, de te meg sem moccansz, békésen várakozol.
Majd miután elhallgat, újra mocorogni kezdesz.
A hangos csattanástól, zajtól megijedsz, összerezzensz.
Néha hosszú időre elalszol.
Ám amikor mamád lefekvéshez készülődik,
te felébredsz és forgolódsz, rúgkapálsz.”

A fotókat Lennart Nilsson készítette – kép forrása: https://www.antikvarium.hu/konyv/sheila-kitzinger-mar-elsz-10984

 

Magzat a méhbenKeressetek képeket az interneten is a magzat méhen belüli fejlődéséről. Már a képkeresés is izgalmas, és jó lehetőséget teremt a gyerekekkel való kötetlen beszélgetésre. Pl. ha egy családban kistesót várnak, hétről hétre meg lehet keresni nagytesókkal, hogy is nézhet ki a pici odabent anya pocakjában.

Kisebb gyerekek lerajzolhatják a kistesót a pocakban. Nagyobb gyerekekkel pedig PowerPoint bemutatót szerkeszthettek. Mindez nemcsak családi körben, hanem a hittancsoporttal is élményt nyújt. A számítógépen járatos, ügyes gyerekek önálló gyűjtő és szerkesztő feladatként állíthatják össze a bemutatót, amit fejlődési szakaszonként érdemes egy-két mondattal kísérni. Aztán együtt levetíteni.

Lásd többek között (kép forrása): http://www.valsagterhesseg.hu/terhesseg01.html

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.