Sámson ígérete és születése 1 – Szavak és nevek jelentése, értéke

, ,

Bírák 13

 

Szónyomozás, szófejtés

  • Szövegértés, szavak és szókapcsolatok gyűjtése, magyarázata, használata
  • Intelligencia: verbális-nyelvi

 

A bibliai történetben olyan szavak és ismeretek szerepelnek, amelyek a gyerekek számára részben vagy teljesen ismeretlenek, homályosak. A felnőtt ilyenkor fellapoz egy lexikont vagy szótárt, és megkeresi, illetve „kiguglizza” a szó jelentését. Ám ez a gyerekeknek „uncsi”, ha nincs benne játék.

A következő szógyűjtő, szófejtő játékkal érdekesebbé lehet tenni a szövegfeldolgozást:

Három részre oszthatjuk a Bírák 13 szövegét, a következő versek szerint: 1–9, 10–18, 19–25. Ennek megfelelően három csoportban dolgozhatnak a gyerekek, a következő lépésekben:

  • ●   Olvassatok el a bibliai szövegből egy-egy részt, és gyűjtsétek ki azokat a szavakat és szókapcsolatokat, amelyeket nem értetek. (Tulajdonneveket nem kell most gyűjteni.) Minden szó vagy szókapcsolat egy-egy cédulára kerüljön. Csoportonként válasszátok ki azt a szókészletet, amit meg kell magyarázni.
  • ●   Helyezzétek el középen a szókártyákat, három csomóban. A csoportok sorban egymás után húznak, mindenki egy másik csoport szókártyái közül. A soron következő csoport feladata, hogy a kihúzott szóra helyes magyarázatot adjon, és illessze helyesen mondatba. Ha sikerült, akkor a szókártyát a csoport megszerezte. Ha sikertelen a magyarázat, akkor a másik csoport próbálkozhat (akik nem azt a szót írták). Azok a szavak, amelyekre senki sem tud pontos magyarázatot adni, középen maradnak.
  • ●   Ha elfogy minden szó a csomókból, számoljátok össze, melyik csoport gyűjtött több szókártyát a helyes magyarázatokkal. Majd osszátok szét a középen maradt szavakat, szókapcsolatokat, és nézzetek utána a jelentésüknek a Biblia és lexikon, szótár segítségével.

Szóba jöhetnek pl. a következő szavak, illetve szókapcsolatok:

filiszteusok, nemzetség, meddő, angyal, tisztátalan, názír, égőáldozat, ételáldozat;
részegítő ital, ne érje borotva a fejét, az anyaméhtől fogva, arccal a földre borult.

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

 A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Bírák kora menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .