Sámson házassága és hőstettei 2 – állat-mozgásos és táncos játékok

, ,

Bírák 14,1 – 16,3

 

Oroszlános játékok

  • Mozgásos játékok szerephelyzetben
  • Intelligencia: testi-mozgásos

 

Afrikai leopárdcsapda

Nagy létszámú csoporttal játszható. A játékosok körbeállnak, és a körív mentén egymás mögött körben járnak. A kör egy pontján két játékos egymással szemben állva, egymás kezét fogva „csapdát” tart, ami alatt a többieknek el kell menni. A körben járók ütemre lépdelnek (egyenletesen), és énekelnek vagy dúdolnak (tapsolhatnak is). A játékdal szövege két változatban:

  • Oroszlán és leopárd, oroszlán és leopárd,
  • két éji vadász.
  • Oroszlán és leopárd, oroszlán és leopárd,
  • zsákmányra talál.

Oroszlán, leopárd, oroszlán, leopárd,
éjszaka vadásznak.
Oroszlán, leopárd, oroszlán, leopárd,
zsákmányra találnak.

 

Amikor a dal az utolsó szótaghoz ér, a csapda (a két kar) lecsapódik, és megfog egy játékost. A megfogott kiáll, a többiek folytatják a játékot. Ha már két játékos állt ki, ők új csapdát alkotnak, és a dal végén ketten is csapdába esnek. És így tovább: egyre kevesebb játékos marad a körben, és egyre több a csapda. Az utolsó két játékos a győztes.

(Lukácsy, 347, Szudán)

 

Oroszlán és kölyke

 

Oroszlán és antilop

A fogó az oroszlán, a menekülők pedig az antilopok. A játék kezdetén az antilopok fejüket összedugva szemüket eltakarják, vagy fának fordulva „hunynak”. Eközben az oroszlán a bokros-fás terepen valahová elrejtőzik. Az antilopok szétszélednek, de nem tudják, hol van az oroszlán, aki váratlanul tör rájuk. Minél nagyobb a meglepetés, az antilopoknak annál nehezebb elmenekülni. Az elfogott antilopok oroszlánkölykök lesznek, és az oroszlánt segítik, így a többi antilopnak egyre nehezebb a dolga. Az utolsó a győztes, ő lesz az új oroszlán.

(Lukácsy, 348, Szudán)

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

 A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Bírák kora menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .