Nyárbúcsúztató szabadtéri játékok

Futójáték

Amíg lehet kint játszani, mozogni, éljetek a lehetőséggel!

 

FutójátékKép forrása

 

1. CETHAL! CETHAL

(Itt utalhatunk Jónás történetére.)

 

A vizet egy nem túl mély árok jelképezi. Ha nagyon hosszú, akkor kijelölünk egy 4-5 méteres szakaszt játéktérnek. Egy gyerek cethal lesz, a többiek előle menekülnek. Az árok = tenger egyik partján gyülekeznek sorfal alakzatban a többiek. A „ragadozó” a víz közepén helyezkedik el. Tapsol vagy dobbant egyet, s azt mondja: „A cethal éhes!!” Ekkor a kijelölt szakaszon keresztül mindenkinek át kell jutni a másik oldalra: futva, szökellve, ugorva, kinek hogy kényelmesebb. A cethal elfog egyet – helyet cserélnek.

Más variáció: akit elfognak, az mind cethal lesz – így a játék fogyasztó jellegű.

 

2. MESSZE VAN IDE BÉCS!

(Bibliai utalás: próbatételek)

 

Szükség lesz egy labdára. A játékosok nagy, laza kört alkotnak. A játékvezető a kör közepére teszi a labdát, s elkiáltja magát: „Messze van ide Bécs, de fél lábon ugrálva odaérsz.” Ekkor mindenki, mint a kör sugarai, elindul a labda felé, fél lábon. Aki először felkapja a labdát, azaz először odaér, az vezényli a következő „labdavadászatot”, természetesen új feladatot kiszabva a többieknek.

 

3. JÖN AZ ÁRVÍZ!

(Bibliai vonatkoztatás: Noé, árvíz)

 

Székekre lesz szükség, eggyel kevesebbre, mint ahányan játékban vannak. A székeket két sorban lerakjuk egymással szemben, a sorok között legyen 4-5 m távolság. Egy játékvezető indítja a játékot, úgy, hogy két egyenlő létszámú csoportra osztja a résztvevőket. Ők arccal egymás felé fordulva a székre ülnek. A játékvezető elkiáltja magát: „Jön az árvíz, menekülj!” Erre mindenki felugrik, s a szemben lévő széksorban megpróbál egy széket elfoglalni. Igen ám, de a játékvezető is résen van, ő is próbál leülni valahová. Ha sikerül neki, egy valaki hely nélkül marad. Ő lesz a következő játékvezető.

 

Közzéteszi: Farkas Ferencné Pásztor Ilona

Használati jog típusa:
  • Az általam (mint szerző, közzétevő által) feltöltött anyag engedélyem nélkül kereskedelmi forgalomba nem hozható.
  • Valamint:
  • a szerző engedélyével belső használatra, oktatási célra sokszorosítható, másutt azonban nem publikálható.