A páros küzdelmet nevezhetjük kakaskodásnak is. A közismert kakasviadal-játék és társai frissítő hatással lehetnek a gyerekekre, ha a szabályokat betartva, felügyelet mellett végezzük, ügyelve rá, hogy el ne durvuljon a játék.

 

Kakaskör

A két kakas – két játékos – egy 3-5 méter átmérőjű körben küzd egymással. Próbálják egymást hátratett kézzel, féllábon ugrálva kilökni a körből. Aki kilép a körből, vagy mindkét lábát egyszerre leteszi a földre, az veszít.

 

Kakastoló

A kakasok nem ugrálva, hanem két lábon állva, kezükkel, vállukkal egymásnak feszülve próbálják egymást kitolni a körből. Tilos leülni, rúgni, oldalra rántani. Aki egyik lábával kilép a vonalon, az veszít.

 

Kakasbirok

A kakasok szintén két lábon állnak egymással szemben a kör közepén. Ellenfelüket megpróbálják a körön kívülre juttatni: tolni, lökni, lendíteni vagy húzni, kibillenteni az egyensúlyából, stb. Aki kilép a körből, az veszít. Ütni, rúgni vagy durván lökni tilos, ezt bíró ellenőrzi.

 

Emeletes kakasok

Párok küzdenek egymással. A páros egyik tagja nyakába vesz a másikat, aki az ellenfél nyakban ülőjével karral összeakaszkodik. Így kell kibillenteni az ellenfelet az egyensúlyából. Veszít az a kakaspár, amelyik hamarabb kibillen, és a nyakba vett játékos leesik vagy leugrik. A játék nem veszélytelen, puha talajon vagy gyepen érdemes játszani.

 

Kakasfogyó

A küzdőtér tele van kakaspárokkal, akik karba tett kézzel, fél lábon állva ugrálva próbálják egymást feldönteni. Aki eldől, vagy a másik lábát is leteszi, az kiesik. (Lábat váltani viszont szabad.) A győztes kakas új küzdőtársat keres, de csak szabad kakassal állhat újra össze. Győztes az a kakas, amely utoljára fél lábon marad.

 

Források:

 

 

A Sokrétű játékok sorozat új bejegyzéseit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű Játékok / Testi-mozgásos intelligencia menüpont alatt.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .