Bírák 10,6 – 11,11

 

Családrajzok, családképek

  • Családi kapcsolatok ábrázolása rajzban, élőképpel
  • Intelligencia: vizuális-térbeli, kapcsolati

 

Milyen lehetett Gileád családja? Ti hogyan képzelitek el? Készítsetek róla családrajzot. – Egyéni munka, minden gyerek maga döntheti el, hány fiútestvér van a családban, van-e lánytestvérük, és mekkora a korkülönbség közöttük. Azt is, hogy milyen idős korukban ábrázolja a testvéreket. Biztosan lesz, aki a gyerekkorukat választja, és lesz, aki inkább ifjú vagy felnőtt korban, a konfliktus idején rajzolja le őket. Vajon lesz-e olyan, aki a visszatérés idejét választja?

 

Csoportmunkában mutassatok be képeket egy képzelt „családi albumból”: Milyen lehetett Gileád családja különböző élethelyzetekben, egy-egy családi ünnepen, életfordulón, stb. Az album képeit a gyerekek élőképként mutatják be, mozdulatlanul beállva egy-egy helyzetbe.

 

Készítsenek a gyerekek rajzot a saját családjukról is. Nyugodtan megmutathatják azt is, ha a családjuk nem teljes, vagy nem hagyományos – fogadd ezt értékítélet nélkül. Egyre több az úgynevezett Patchwork család, amikor a szülők újraházasodnak, és az előző kapcsolatból való gyerekek is bekerülnek a családba. Ennek ma egészen más a megítélése, mint a Biblia idejében volt, vagy akár a múlt század első felének hagyományos közösségeiben. Beszélgessetek róla, ki hogy látja, hogy éli meg (kívülről vagy belülről) ezt a helyzetet.

Majoros Nóra: 3×1 család c. gyerekkönyve (Móra Kiadó, 2012) egy ilyen család történeteit mutatja be egy kilencéves kislány szemszögéből. Családrajz készítésével indul a történet, és a tanító néni csodálkozva fogadja, hogy a kislány rögtön három lapot kér, mert csak így fog „kényelmesen” elférni a család. A nyitó történetet megtalálod a szerző honlapján.

Vicces animáció mutatja be a helyzetet a Mese.tv-n, amit gondolatébresztőként is érdemes a gyerekeknek levetíteni.

Vajon milyen viszonyok, konfliktusok és megoldások, kapcsolati értékek alakulhatnak ki egy ilyen családban? S vajon elhagyta-e, elhagyja-e őket Isten? Hogyan létezhet számukra Isten-kapcsolat?

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

 A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Bírák kora menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .