Játékok „esőnapra”

Esőnap

Esőnap

Kép forrása

 

1. Ádám-Éva

Korcsoport: 6-14 évig

Kellék: székek, 1 db kendő

Fejlesztési terület: figyelem, akusztikus emlékezet

A székeket körberakjuk, eggyel kevesebbet, mint ahány játékos van. Egy játékosnak bekötjük a szemét. Középre állítjuk. A többiek leülnek, s csendben maradnak. A bekötött szemű játékost egyszer-kétszer körbeforgatjuk, s elindítjuk a kör széle felé. Amikor az első székhez ér, leül az ott elhelyezkedő ölébe. Megkérdezi: „Te ki vagy?” (Kézzel nem érhet hozzá!) Az elváltoztatott hangon feleli (ha lány): „ÉVA”; (ha fiú) „ÁDÁM”. A kérdés és a válasz egyszer megismételhető, de utána tippelni kell az illető igazi nevére. Ha eltalálta, helyet cserélnek – ha nem, a kérdező tovább vándorol másnak az „ölébe”.

 

2. Földrengés

Korcsoport: 8-14 évig

Kellék: székek

Fejlesztési terület: figyelem, fantázia, szókincs

A szoba egyik felén székeken ülnek sorban a fiúk, szemben velük a lányok. A kiválasztott mesélő közöttük sétál, és maga által kitalált történetet mesél. Mikor ezt a szót mondja: FÖLDRENGÉS, a két szemben ülő sor, amilyen gyorsan csak tud, helyet cserél. A középen álló mesélő is elfoglal valamelyik sorban egy helyet. Így valaki szék nélkül marad. Ő lesz a következő mesélő, kezdődik elölről a játék.

 

3. A medve és a favágó

(A játék címe az ismert mesére utal, amikor a favágó holtnak tetteti magát, s a medve nem bántja.)

Korcsoport: 6-14 év

Fejlesztési terület: önuralom, figyelem

(Kellék nincs)

A játékosok körben állnak, egy valaki a medve lesz, ő a kör közepére áll. A medve kiválaszt valakit, s szembeáll vele. Ő arra törekszik, hogy a „holtnak hitt favágó” megelevenedjen. Tehát pl. grimaszol, megfordítja, felemeli a kezét, megsimítja a haját, brummog stb. A kipécézett „favágó” semmilyen arckifejezéssel, mozdulattal, hanggal nem válaszol. Ha a medve sikertelenül járt, továbbmegy, a következő „favágóhoz”. Ha az illető nem bírta ki pl. nevetés nélkül, akkor helyet cserél a medvével, s folyik tovább a játék. (Arra ügyeljünk, hogy semmilyen megalázó szituáció ne alakuljon ki a medve és a favágó között. A medve legyen találékony!)

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona
  • Az általam (mint szerző, közzétevő által) feltöltött anyag engedélyem nélkül kereskedelmi forgalomba nem hozható.
  • Valamint:
    a szerző engedélyével belső használatra, oktatási célra sokszorosítható, on-line és/vagy nyomtatásban publikálható.
0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .