Bírák 7 (8)

 

Bátorságpróbák

  • Valós élethelyzetek átélése a félelem leküzdésére
  • Intelligencia: önismereti, kapcsolati

 

Az ismeretlen új hely vagy új helyzet könnyen félelmet kelthet a gyerekekben. Ezért nem árt gyakorolni és megtanulni, hogy az ilyen helyzeteket hogyan kell kezelni, a félelmet leküzdeni. Akár egy nyári táborban, akár év közben megfelelő előkészítéssel szervezhettek olyan akciókat, amit a gyerekek bátorságpróbaként élhetnek meg. Gedeonnak is a félelmet, a kisebbrendűségi érzést kellett legyőznie először, csak utána vált alkalmassá a feladatra.

Felderítő próbák: Párosan vagy kis csoportokban induljanak el a gyerekek a település egy ismeretlen vagy kevésbé ismert részének a megismerésére. Kaphatnak hozzá térképvázlatot néhány kijelölt hellyel, amit fel kell keresniük. A térképre gyűjtsenek plusz információkat: fontos utcanevek, intézmények, egyéb objektumok (pl. víztorony, pályaudvar stb.)

Küldetések: Páronként vagy kiscsoportban egy-egy célfeladattal induljanak el a gyerekek. Ilyenkor meg kell keresni valakit, önállóan kapcsolatba kell lépni vele, és egy meghatározott dolgot elvégezni, üzenetet átadni, tárgyalni, interjút készíteni, stb.

Éjszakai bátorságpróba: Klasszikus tábori program, az izgalmat maga az éjszakai időpont és a sötétség jelenti. De bármelyik hétvégén, egy nyugodt pihenőnapon is megszervezhető, saját településünk környékén. A szervezők egy arra alkalmas, jól előkészített terepen vezetik a gyerekeket, lehetőleg kisebb csoport(ok)ban. Szóba jöhet pl. egy csillagnéző túra, amihez ki kell jutni a mesterséges fények köréből. Vagy egy külterületen lévő objektum körbejárása és felderítése. A résztvevők vigyenek magukkal zseblámpát, ivóvizet. Vihetnek mobiltelefont is, mert az növeli a biztonságérzetet. De egy keretjátékkal próbáld meg elérni, hogy ne használják, csak akkor, ha elitek a célt. Pl.: A felderítés teljesen titokban történik, ezért a mobilokat is kapcsoljátok ki, nehogy be tudjon mérni minket az „ellenség”. Vagy: titokban és információcsöndben haladunk. Az akcióról senki sem szerezhet hamarabb hírt, csak miután elértük a célt. Stb.

Kép forrása, nem csak fiúknak

Lásd még

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

 A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Bírák kora menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .