Bírák 7 (8)

 

Tárgyak beszélnek

  • Szókincsbővítés, mondat- és szövegalkotás
  • Intelligencia: verbális-nyelvi

 

Egy-egy cédulára írd le olyan tárgyaknak a nevét, amelyek szerepelnek a történetben. Azok a tárgyak is szóba jöhetnek, amelyek feltehetőleg ott voltak, ha szó szerint nincsenek is megemlítve. A tárgynevek között szerepelhet állatnév, természeti név és több tárgy közös neve is. Pl.: kard, pajzs, sisak, dárda, forrás, hegy, völgy, teve, kenyér, kürt, sátor, korsó, cserépfazék, fáklya, tábor, hadsereg.

Mindenki húzzon egy cédulát, és a rajta talált szó kezdőbetűjével írjon még két tárgynevet (vagy állatnevet, természeti nevet). Pl.:

  • ●   dárda, dob, dorong
  • ●   kürt, korbács, kosár
  • ●   tábor, tarisznya, takaró

A fenti példák a bibliai környezetbe, kontextusba is beleillenek. Lehet tehát szempont, hogy lehetőleg a bibliai korra jellemző tárgyszavakat gyűjtsetek. De az is izgalmas lehetőség, amikor mai kifejezésekkel keverednek a bibliai kor szavai. Pl.:

  • ●   teve, tintahal, tukán
  • ●   kürt, klarinét, kamera
  • ●   sátor, sorompó, stadion

Következő lépésben cseréljetek cédulákat. Az új cédulán is mindenki három szót talál, amit egyetlen mondatba kell belehelyeznie, úgy, hogy egymás után felsorolásszerűen nem állhatnak a szavak. (Pl. Helytelen: Ettem kenyeret, kiflit, kalácsot. Helyes: Nem találtam kenyeret, de hagytam neked a kalácsból, és mind megettem egy kiflit.)

(Kaposi, 50)

 

Ezután 3-3 személy kapcsolódjon össze, és a céduláin található szavak közül mindenki válasszon ki egyet-egyet. Így szóhármasok (tárgyhármasok) alakulnak ki. A hármas csoportok alkossanak közösen egy-egy rövid, pár mondatos történetet, amelyben a kiválasztott három tárgyszó szerepel. A csoportok dolgozzanak párhuzamosan, és ha van elég idő, elmondhatják egymásnak a történeteiket.

Végül vezesd be azzal a bibliai történetet, hogy a cédulákon szereplők közül a történetben is három tárgy lesz a főszereplő. Figyeljétek meg, melyek ezek.

Kép forrása

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

 A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Bírák kora menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .