Gamáliel és a farizeusi tolerancia

rabbi-gamaliel

Gamáliel szerepéről olvashatunk G. David Schwartz: A farizeusok és az egyház c. cikkében

Forrás: https://epa.oszk.hu/00900/00939/00004/ks990202.htm

Kép forrása: https://readingacts.wordpress.com/2013/02/02/acts-534-who-was-gamaliel/

„A farizeusok vezetőjeként Gamálielnek ?hangolnia” kellett a farizeus pártot. Természetesen nem minden farizeus volt vele egy véleményen. Egy idő után mégis ez az álláspont vált hivatkozási alappá a farizeusok számára. A türelemre, toleranciára vonatkozó ?ajánlata” azt mutatja, hogy a farizeusok mégiscsak elismerték a Jézus körül keletkezett mozgalom eredetiségét. Gamáliel viselkedése bizalmat jelez és annak bennfoglalt elismerését, hogy Isten különböző módokon nyilvánulhat meg a történelem során.

A farizeusoknak ez a viszonyulása Jézus követői irányában élesen ellentétben áll azzal, amit az evangéliumokban vázolt kép kapcsán feltételezni szokás. Jelesen arról van szó, hogy az evangéliumokban a farizeusok ellentétben látszanak állni Jézussal. Gamáliel kapcsán azonban egyfajta hiteles ?lábjegyzetet” kapunk, és ezt ráadásul egy keresztény szerző által írt könyvben olvashatjuk!”

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .