Ember – ruhatükörben – ön- és társismereti tréning 1. rész

Térháló

Csendes napra vagy egy tábori napra – 30-40 főre

 

Terem berendezése: négy asztal a terem sarkaiban, 30-40 szék a terem oldalfalainál elhelyezve. A középtér üres.

 

Névjegyek – bemutatkozás                                                                                                  5 p

Érkezéskor mindenki kap egy névjegyet, amire ráírja a teljes nevét vagy azt a nevet, amin szólítsuk, majd feltűzi.

Eszköz: 30-40 db névjegy (feltűzős) vagy kartonlap + biztostű, vastag filc

 

Kalap/sapka–sál/kendő próba                                                                                             5 p

Asztalokon elhelyezve fejfedők és sálak-kendők. Mindenki választ egyet. Lehet próbálgatni, nézegetni, lehet csereberélni is. Lényeg, hogy mindenki találjon magának egy darabot, amit fel tud venni. Tükörben is nézegethetik magukat (ha van rá lehetőség, tükörfalú teremben is tarthatjuk a foglalkozást).

Eszköz: 20-20 db kalap-sapka és sál-kendő

 

Üdvözlések – köszöntések                                                                                                    10 p

Sétálgassatok a teremben, lazán, mintha egy sétatéren lennétek. A kalapot-sapkát viselők és a sálat-kendőt viselők is egy brancsba (baráti körbe) tartoznak. Amikor találkoznak, pacsival köszönnek egymásnak, összenevetnek, stb. A másik brancsba tartozókkal viszont kimértebbek, udvariasabbak: kézfogással, fejhajtással üdvözlik egymást.

A következő játékkörben hasonló a helyzet, de szavakkal is köszöntsétek egymást, és a szerephelyzetnek megfelelően váltsatok néhány szót.

 

Csapatjáték – próbatételek                                                                                                  20 p

A kalapot-sapkát, illetve sálat-kendőt választók egy-egy csapatot alkotnak. A csapatok egymásnak állítanak próbákat:

 1. Térháló: Zsineggel térháló alakítása, amin a másik csapat tagjainak át kell majd kelni, anélkül, hogy a zsineghez hozzáérnének. A térhálóban minden résztvevő egy olyan pontot képez, ahol a zsineg irányt változtat, megfordul (testükkel, kezükkel tartják a zsineget) – mindenkinél csak egyszer. Valaki a csoportból alakítja a hálót, ő áll be utolsónak a térhálóba.
 2. Textilkép: A kalapok-sapkák és sálak, kendők segítségével textilkép alakítása, amiről a másik csapatnak ki kell majd találni, hogy mit ábrázol. Helye valamelyik fal mellett a földön, hogy legyen rálátás. (Alátétnek lehet egy takarót, lepedőt használni.)

A próbatétel célja nem az, hogy megoldhatatlan feladatot állítsunk a másik csoport elé. Hanem az, hogy igazi kihívás legyen, aminek van tétje, mert megoldható a feladat.

A próbaállítást cserével is megoldják a csapatok, tehát mindkét csapat kitalálja és elvégzi ugyanazt a próbát.

Eszköz: egy gombolyag erős zsineg; fejfedők, sálak-kendők + egyszínű takaró vagy lepedő

 

TérhálóKép forrása

 

Gondolattükrök – csoportkörben beszélgetés                                                                      15 p

A próbatételek után egy nagy csoportkört alakítunk székekkel, itt helyezkedünk el a beszélgetős játékokhoz. Az írást is meg lehet oldani a székeken ülve, ehhez kellenek alátét lapocskák.

Biztosan mindenki hozott magával a fejében valamit, amikor idejött. Egy kérdést, egy gondolatot, ami foglalkoztat. Talán elképzeltél valamit, vagy fogva tartott egy érzés. Írjál le ezekből legalább egy dolgot a cédulára, amit kapsz. Név nélkül, ezért nyugodtan lehetsz őszinte. Viszont olvashatóan írj, mert más fogja felolvasni. Ha megvagy, dobd bele a cédulát a kalapba.

A cédulák olyanok, mint a tükördarabkák – belőletek tükröznek valamit. Most mindenki húz egy tükördarabot, és felolvassa, mi van rajta. (Ha a sajátját húzta, újat húz.) Aztán hozzátesz valamit, ami  eszébe jut arról, amit olvasott. Hogy ki írta, azt nem kell kitalálni vagy elárulni. Így az illető rejtve marad, a gondolata viszont szabadon megmutatkozik és valamilyen választ is kap.

Eszköz: 30-40 db cédula, alátétlap, íróeszköz (toll vagy ceruza)

 

Akinek nem inge… – beszélgetés                                                                                        5 p

A beszélgetőkör frontálisan feltett kérdésekkel irányított beszélgetéssel folytatódik:

Akinek nem inge… – Hogy folytatódik a közmondás? Mit jelent? Tudtok olyan helyzeteket mondani, amire illik a mondás?

És azt hogy folytatnátok: Akinek inge…? Hányféleképpen tudnátok folytatni a mondatot?

 

Akinek inge… – megbeszélés, egyéni munka                                                                    10 p

Egyéni feladat ismertetése:

Akinek inge… vegye magára, és mutassa be, milyen az ő inge, milyen jellemzői vannak. Vagyis mutatkozzon be egy ingen keresztül. Az személyiség-ing részei egy-egy jellemzőt takarnak, mindenki írjon a lapra egy-egy szót vagy szókapcsolatot az alábbi (az ingen feltüntetett) szempontok szerint:

 • ●   Kedvenc színem
 • ●   Kedvenc időtöltésem
 • ●   A hely, ahol legjobban szeretek lenni
 • ●   Kedvenc ételem
 • ●   Ahova szívesen utaznék

Saját nevedet nem kell ráírni, csak a felsorolt tulajdonságokat.

A gallér egy extra hely, hiszen ha egy pulcsira kihajtod, az látszik a legjobban. A gallérhoz írhatsz még valami fontosat, ami rád jellemző, pár szóval vagy egy rövid mondattal. (Ez nem kötelező.)

Egyéni munka következik, mindenki írja rá a lapjára, amit gondol, aztán tegye bele a bőröndbe.

Eszköz: 30-40 db nyomtatott lap: rajta egy ing rajza a fenti feliratokkal (lásd a csatolt mellékletben), alátétlap, íróeszköz (toll vagy ceruza); bőrönd (középen)

 

Ingpróba – csoportkörben beszélgetés                                                                                20 p

Mindenki kivesz egy „inget” a bőröndből, olyat, amit nem ő írt. Körben egymás után következik az ingpróba (lehet innen-onnan, a vállalkozás sorrendjében is):

Mutasd be a személyiséginget: Milyennek látszik? Kihez (milyen emberhez) illik? Magadra vennéd-e ezt az inget teljesen? Melyik részét vennéd magadra? Stb.

A neveket, hogy ki írta, nem kell elárulni, az ing gazdája maradhat inkognitóban.

 

Kinek a mije? – bibliai barkochba játék                                                                             20 p

A bibliai történetekben is fontos szerepet játszhat egy-egy ruhadarab. Ilyen nevezetes ruhadarabokat kell kitalálnotok barkochba kérdésekkel. Egyszerre egy ruhadarabra gondolok valamelyik bibliai történetből. (A ruházat bármely része lehet, a lábbelitől a fejrevalóig.)

Kitaláljátok-e, mi az, és ki hordta? Aki nem ismeri a bibliai történetet, az is beszállhat a játékba, hiszen ha jó a logikája és jól kérdez, közelebb kerülünk a válaszhoz. Nem az egyéni teljesítmény számít, hanem az, hogy a csoport minél hatékonyabban tudjon együtt gondolkodni. Ehhez nagyon kell egymásra figyelni.

Ruhaválasztás az alábbiak közül, a helyzetnek megfelelően, a könnyebbektől a nehezebbek felé haladva (2-3 ruhadarab kitalálása már elég, de több is lehet):

 • ●   Ádám és Éva ágyékkötője, illetve bőrruhája – 1Mózes 3,7.21
 • ●   Ézsau (vadász)ruhája Jákóbon (illata mint a mező illata) – 1Mózes 27,27
 • ●   Rebeka fátyla – 1Mózes 24,65
 • ●   József tarka ruhája – 1Mózes 37,3
 • ●   József főemberi (kormányzói) ruhája Egyiptomban – 1Mózes 41,42
 • ●   Mózes saruja – 2Mózes 3,5
 • ●   Sámson ruhatára: 30 öltözet „vérdíj” – Bírák 14,19
 • ●   Ruth nagykendője – Ruth 3,15
 • ●   Sámuel kicsiny palástja – 1Sámuel 2,19
 • ●   Saul páncélja – 1Sámuel 17,38
 • ●   Jónátán köpenye és ruhája, amit Dávidnak adott – 1Sámuel 18,4
 • ●   Saul levágott sarkú köpenye – 1Sámuel 24,5
 • ●   Jeroboám 12 részre hasított köpenye – 1Királyok 11,29-30
 • ●   Illés palástja – 2Királyok 2,8.14 (1Királyok 19,19)
 • ●   Eszter királynő koronája – Eszter 2,17
 • ●   Ninive királyának zsákruhája – Jónás 3,6
 • ●   Keresztelő János bőröve és teveszőr ruhája – Máté 3,4
 • ●   Jézus követőinek alsó és felső ruhája – Máté 5,40
 • ●   A Jézust ünneplő emberek felsőruhái – Máté 21,8
 • ●   A királyi menyegző menyegzői ruhái – Máté 22,11-12
 • ●   A Jézusra adott bíborszínű köpeny – Máté 27,28
 • ●   Az angyal fehér ruhája – Máté 28,3
 • ●   Az újszülött Jézus pólyája – Lukács 2,12
 • ●   Márk elhagyott inge – Márk 14,51-52
 • ●   Lázár halotti pólyái – János 11,43-44
 • ●   Jézus egybeszőtt köntöse – János 19,23-24
 • ●   A Dorkász készítette ingek és ruhák – ApCsel 9,39
 • ●   Lídia bíbor ruhakelméi – ApCsel 16,14
 • ●   Pál köpenye – 2Timóteus 4,13
 • ●   A hívő ember fehér ruhája – Jelenések 3,5; 7,13-14

 

Az Istentől kapott öltözet pedig így szól:

„Mint Istennek szent és szeretett választottai, öltsetek magatokra könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet. Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is. Mindezek fölé pedig öltsétek fel a szeretetet, mert az tökéletesen összefog mindent.” (Kolossé 3,12-14)

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .