Dióhéjban – játékok dióval, dióból

„Anyám addig vert, amíg ki nem serkent a vérem, mert elcsentem egy diót. Az ilyen szigorú fenyítések kergettek kolostorba, noha anyám jót akart.” – emlékszik gyerekkorára a felnőtt Luther Márton. (Erős vár a mi Istenünk – LUTHER MÁRTON füveskönyve. Lazi Könyvkiadó, 2017, 13.o.)

Mit lehet egy dióval kezdeni? A kis Martinra emlékezve játsszunk a dióval fejlesztő játékokat. Hiszen már az ő idejében is ismerték a dióval való játékot, amire Brueghel Gyermekjátékok c. képe a tanú. Itt láthatjuk azt a diópörgettyűt, ami más középkori ábrázoláson is feltűnik.

„A játékszert fából faragták, a lelke, ami a forgómozgást adta, a dió volt. Alul-felül fúrt lyukain ment át a tengely, és oldalt egy kisebb lyukon át lehetett a zsinórral pörgetni. A fölső kereszt adta a pörgettyű-hangot, és ha a felső részét domborúra faragták, légcsavarszerűen emelte is a szerkezetet, hogy ne essen azonnal a földre. Mert a diót kellett bal kézzel fogni, jobbal pedig a madzagot húzgálni ütemesen, lendületesen, hogy a madzag vissza is tekeredjen.” – Orosz Péter Diókönyvének Játék, sport, szabadidő c. részében bőséges áttekintést ad a dióval és dióból készült játékokról az ókortól napjainkig (képek és játékok forrása).

Itt egy középkori és egy mai dós játék következik:

Rontom-bontom

Tizenhárom diót kell egy kupacba szorosan egymás mellé tenni, és egy vonal mögül egy tizennegyedik, festékpöttyel megjelölt dióval kell rádobni. Vagy gurítani. A játék célja az összerakott diók szétlökése. A játékos annyi pontot kap, ahány diót tud egy dobással kilökni, úgy, hogy a többi dióval ne érintkezzen. Minden dobás előtt a tizenhárom diót szorosan egymás mellé kell rendezni.

 

Dióadogatás

Mindegyik sorban az első játékos egy diót fog a kezében. „Add!” vezényszóra tovább kell adnia a mögötte ülőnek, így vándorol a dió. A játékvezető 5 diót ad le egymás után. Amikor „Állj!”-t kiált, senkinek sem szabad mozdulnia.
Akinek két dió van a kezében (mert nem tudta gyorsan továbbadni a sebesen vándorló diót), az kiáll, leadja a két diót. Akinek egy sincs, az egy pontot kap. 5 pontért egy ajándék dió jár.
Tehát az a lényeg, hogy mindenki siessen gyorsan továbbadni a diókat, hogy üres legyen a keze, és nagyon vigyázzon, hogy ne legyen kettő nála.

 

Kiváló diós fejlesztő játékokat találunk a Játsszunk együtt! weboldalán is (játék forrása):

Diótorna

  • ●   A dió segítségével nagyon jól megtornáztathatjuk a talp, lábfej izmait. A gyakorlatokat természetesen mezítláb kell végezni.
  • ●   A dió segítségével nagyon jól megtornáztathatjuk a talp, lábfej izmait. A gyakorlatokat természetesen mezítláb kell végezni.
  • ●   A gyerekek görgessék a diókat a talpukkal körbe-körbe. Nagyon jó érzés, ahogyan csiklandozza a talp bőrét. Nehezebb feladat, ha leülve ezt egyszerre mindkét lábbal megpróbálják.
  • ●   Szórjátok szét a padlón a diókat és a gyerekek próbálják őket a lábujjaikkal megfogni és összegyűjteni egy tálcára.
  • ●   Jelöljetek ki egy célt – mondjuk két kisszékkel, vagy fakockákkal -, ebbe a kapuba kell lábbal begurítgatni a diókat. Ha többen játszanak, lehet mindenkinek egy külön kapuja. Az győz, aki többet tud bejuttatni a célba.
  • ●   Ha ugyanezt udvaron játsszátok, megpróbálhatjátok söprűvel beterelni a diókat a célba.
  • ●   Próbáljátok meg a diót egy fakanálon egyensúlyozva vinni. Lehet közben akadályokat is kerülgetni, például: megtöltött PET palackok között szlalomozni, két földre leterített ugrókötél között végigmenni, könyveket átlépegetni.

 

További diós ötletek:

 

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .