Debóra és Bárák 3 – Kapcsolat egymással, magunkkal és a természettel

, ,

Bírák 4 – 5

Mesélő zsákmány

  • Karakterábrázolás mozgással, narrációval
  • Intelligencia: kapcsolati, testi-mozgásos

 

„Tarka ruha lesz, tarka ruha lesz Sisera zsákmánya, festett kendőt kapok, nem is egyet, kettőt, a nyakamra zsákmánynak!” – olvassuk Debóra énekében (Bír 5,30)

Az alábbi játéksor kiindulópontja a kendőzsákmány:

  • ●   Középen van egy szőnyeg, amin kupacban színes kendők, vékony sálak, övek és övtáskák (tarsoly). A csoportból mindenki, aki részt vesz a játékban, választ egy ruhadarabot, és magára ölti, amivel valamilyen karakter viselkedését is magára veszi.
  • ●   A beöltözött játékosok sétálnak a teremben, és a karakterüknek megfelelő gesztusokkal köszöntik, üdvözlik egymást. Igyekeznek minél többekkel találkozni, és ismerkedni egymással mint új karakterekkel.
  • ●   Párválasztás következik: egy fiú/férfi és egy lány/nő karakter találja meg egymást, és álljon párba. Ha nem kiegyenlített a nemi szerepeloszlás, akkor karaktermódosítást végezhetünk.
  • ●   Minden karakterpár egy feladatra szövetkezik egymással, amit csak együtt tudnak és fognak elvégezni. Ezt megbeszélik maguk között. Majd bemutatják pantomimmozgással a választott feladatot, ahogy azt végrehajtják. A nézők figyelnek, és a bemutató után elmesélik, miről volt szó. Többen is mesélhetnek, egymást kiegészítve. A bemutatkozó pár ezután elmondja, ők mire gondoltak, illetve kiegészíti a hallottakat. Ha szándékuk egyezik hallottakkal, akkor csak annyit kell mondani: Mi is így gondoltuk.

 

Debóra és Bárák szövetsége Izráel számára győzelmet hozott. Harci feladatra szövetkeztek, amely több fázisból állt. Keressétek meg a bibliai történet fázisait, és a párok mutassák be a jeleneteket „filmkockákkal” – mint egy megállított, kimerevített kép a képernyőn. (Cs. Szabó, 39-40)

Képek forrása

Végül vegyétek le a kendőket, sálakat, öveket, és dobáljátok vissza a szőnyegre. Ma nem lesz zsákmánya Siserának, sem tarka ruha, sem festett kendő, sem rabszolga, sem rabnő nem kerül ki Izráelből.

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

 A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Bírák kora menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .