A teremtés csodája

csoda

Az evangelikus.hu oldalról letölthető segédanyag

https://del.lutheran.hu/portletek/konyvajanlo/a-het-nap-csodaja-2013-segedanyag-a-201eteremtes-hete201d-unnepkoerhoez

 

„Célunk ezzel a füzettel az, hogy segítséget nyújtsunk a teremtésvédelem során felmerülő kérdések felelősségteljes átgondolásához, s felhívjuk a figyelmet olyan szempontokra, amelyek a keresztény hit számára fontosak. A környezetvédelem kérdése kapcsán gyakran felmerül a „miért pont én?” és a „mit tegyek, hol kezdjem el?” kérdés. Ez ugyanúgy vezethet a lemondó, pesszimista álláspont felé, mint az önfeledt, a mulandóságot éltető, rajongó életszemlélethez. Ám a Krisztusba vetett hit biztos alapot nyújthat ezen tévutak ellen. A Teremtés hetének megünneplése amellett, hogy ráébreszt bennünket a világunkban fellelhető isteni ajándékok sokaságának törékenységére, s elvezethet egy teremtéstudatos életmód megvalósítása felé; a közösség összetartó erejével is megajándékozhat minket. Egyedül nehéz szembeszállni, a „miért pont én kezdjem el?” kérdés közönyös cinizmusba hajló erejével. A gyakorlati, mindennapi tettek látszólagos kicsinységével fenyegető veszélyt könnyebb legyőzni és átlépni, ha tudjuk: keresztény közösségek és hívő emberek csoportjai együtt imádkoznak a teremtett világért, s adnak hálát a Teremtőnek ajándékaiért.
E kiadvány összeállítása során arra törekedtünk, hogy egyéni elcsendesedésre és személyes életvitelünk átgondolására éppúgy alkalmas legyen, mint ahogyan segítséget nyújthat a gyülekezeti alkalmak témájának kiválasztásához és egy-egy közösség környezettudatos döntésének meghozatalához. A füzet első részében a hét napjainak bontásában olvashatunk bibliai igeszakaszokra épülő meditációkat, valamint egy-egy képzőművészeti illusztráció kapcsán olyan továbbgondolásra érdemes kérdéseket teszünk fel, amelyek keresztény hitünket kihívások elé állítják. Minden meditációt egy imádság és egy ének követ, majd irodalmi illusztrációkkal, továbbá az egyes egyházak nyilatkozataiból válogatott szemelvényekkel zárunk le egy napot. Az első részt végigkísérik olyan információk, amelyeket a tudományok állítanak világunk jelenlegi helyzetéről; s ezeket olyan ötletekkel és szempontokkal igyekeztünk párba állítani, amelyek megvalósítása által kisebb-nagyobb mértékben javíthatunk környezetünk helyzetén. A füzet második részében az istentiszteletet felépítő liturgiai elemekhez kínálunk olyan ötleteket, amelyek segítségül szolgálhatnak a Teremtés Hetét nyitó és záró istentiszteleti alkalmakhoz. Végül olyan kiadványokból és honlapokból állítottunk össze ajánlott irodalmat, ahol számos további kérdéssel ismerkedhet meg az érdeklődő. A teremtésvédelemről való gondolkodás és cselekvés során felmerülő témák sora kimeríthetetlen. Reméljük, ezzel a pár gondolattal és javaslattal sikerül megszólaltatnunk a teremtésvédelem témáját; s ha egy közösség jövőbeni életére nézve továbbgondolja és – akár a legkisebb mértékben is – változtat szokásain, életmódján és mindennapi gyakorlatán, akkor a kiadvány elérte célját.

Dr. Kodácsy-Simon Eszter
az Ararát munkacsoport vezetője

A hét nap csodája – Segédanyag a „Teremtés Hete” ünnepkörhöz. A tanulmányt a Magyarországi Evangélikus Egyház „Ararát” Teremtésvédelmi Munkacsoportja készítette a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Szociáletikai Bizottságának közreműködésével. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, Budapest, 2009.”

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .