05. Perzsa udvari élet

, Képesség területek: 
Szervezési formák: 
 • Alapige: Eszter 2,1–18
 • Intelligenciatípus: Zenei-ritmikus, testi-mozgásos, természeti
 • Tevékenység: zenehallgatás, mozgás zenére, uzsonnakészítés gyümölcsökből, illatos testápoló készítése

 

Zene a palotában (Zenei-ritmikus, testi-mozgásos)

Az óperzsa idők zenéjéről keveset tudunk, annyi azonban bizonyos, hogy Dárius és Ahasvérós (Xerxész) király udvarában is több mint száz főtt tett ki a zenészek és a táncosok száma. A kutatók az iszlám hódítás előtti perzsa zene alapján próbálják meg rekonstruálni a Perzsa Birodalom zeneiségét. A YouTube videón egy ilyen kísérletet hallgathatunk meg a gyerekekkel:

Először hallgassák meg a gyerekek behunyt szemmel a felvételt, majd mindenki mondja el, hogy mit látott, mit érzett a zene hallgatása alatt.

Majd hallgassuk meg újra a zenét, és a gyerekek szabadon mozogva improvizáljanak rá valamilyen mozgásformát.

Végül próbáljunk megalkotni egy közös táncot: a videó első szakaszában egy menetelős, katonai táncra, a második részében pedig egy körtáncra lesz lehetőségünk.

Csoportmunkában is dolgozhatnak a gyerekek, amikor a zene egy-egy részletére kell kiscsoportos munkában mozgásos, táncos koreográfiát kitalálniuk.

 

Királyi uzsonna (Természeti, testi-mozgásos)

Készítsünk együtt a gyerekekkel királyi uzsonnát olyan gyümölcsökből, amelyeket Eszter is ehetett a perzsa udvarban: szőlő, narancs, gránátalma, füge, datolya, dinnye, alma, dió, mandula, fán termő eper. Gyümölcssalátához édesítőszerként – módjával – mézet használhatunk.

 

Szépítkezés, természetesen (Természeti, testi-mozgásos)

Az ókori keleten igen fejlett volt a kozmetikumok készítése. Sajnos kevés recept maradt ránk, de azt tudjuk, hogy oliva- vagy argánolajba keverték bele az illatos olajokat. Ilyen egyszerű kozmetikumot mi is keverhetünk a gyerekekkel.

Hozzávalók:

  • 15 ml argánolaj
  • 15 ml nyersen sajtolt, szűz olivaolaj
  • 15 ml mandulaolaj
  • néhány csepp rózsaolaj

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Eszter könyve menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .