45. Zákeus-tükör

, , Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  ön- és társismeret, kapcsolat, nyelvi feladat, játék, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, ifjúsági alkalmak, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
  • Alapige: A gazdag ifjú; Zákeus: Lukács 18,18–30; 19,1–10
  • Intelligenciatípus: Kapcsolati, önismereti, egzisztenciális, verbális-nyelvi, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Önvizsgálat: károk és jóvátétel; értékvizsgálat, lemondásteszt; aktualizálás: mai Zákeus-karakter szituációban, imádság írása, képalkotás

 

Mit adnék neked? (Kapcsolati, önismereti)

Beszélgessünk arról, mi mindennel tudjuk egymást „megkárosítani”, és hogyan lehet ezeket a károkat jóvátenni?

Majd kérjük meg a gyerekeket, gondolkodjanak el azon, van-e valaki, akivel rosszban vannak, akit megbántottak, esetleg megkárosítottak (akár lélekben is). Hogyan tudnák jóvátenni, amit elkövettek? A gondolataikról nem kell beszámolniuk!!!

 

Lemondások (Önismereti)

A gazdag ifjú és Zákeus két végletet mutat be: az egyik nem tudott lemondani a vagyonáról, a másik igen. A gazdag ifjú és Zákeus egyszerre élhet bennünk, hiszen sok mindenről le tudunk mondani, de valószínűleg vannak olyan dolgok, amikről képtelenek vagyunk.

Kérjük meg a gyerekeket, hogy írjanak le három olyan dolgot, amit értékes kincsnek tartanak az életükben. Olvassák fel, mi pedig írjuk fel a táblára ezeket. Beszéljük meg, melyek azok, amiket kérhet Jézus, hogy lemondjunk róluk. A gyerekek készítsenek maguknak listát, mi az, amiről le tudnának mondai Jézusért, és mi az, amiről nem.

Figyelem: A szülők, baráti vagy rokoni kapcsolatok is szerepelhetnek a listán. A tanítványoknak is el kellett hagyniuk a szeretteiket, szüleiket, így ezt egyértelműen kérheti Jézus. (Alighanem ez az egyik legkeményebb kérés.) Ám a szeretetről nem kell lemondania senkinek Jézus közelében.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .