35. Házasfelek

, , Életkorok:  felsős, ifis, 
Képesség területek:  ön- és társismeret, kapcsolat, nyelvi feladat, játék, 
Szervezési formák:  hittanóra, ifjúsági alkalmak, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
  • Alapige: A kánai menyegző: János 2,1–12
  • Intelligenciatípus: Kapcsolati, önismereti, egzisztenciális, verbális-nyelvi
  • Tevékenység: A házassági fogadalom szövegének értelmezése, beszélgetés; a párválasztás fő szempontjai ma, értéklista összeállítása; hálaadó imádság megfogalmazása írásban a szülők házasságáért

 

Házassági fogadalom (Kapcsolati, verbális-nyelvi)

Református egyházunkban az esküvő egyik legszebb pontja, amikor a vőlegény és a menyasszony fogadalmat tesz. A fogadalom szövege a következő:

 

Én… esküszöm az élő Istenre, aki Atya, Fiú, Szentlélek, teljes Szentháromság, egy örök Isten, hogy …-t, akinek most Isten színe előtt kezét fogom, szeretem. Szeretetből veszem el őt (megyek hozzá), Isten törvénye szerint (feleségül). Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, vele szenvedek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomig vagy holtáig, hitetlenül el nem hagyom, hanem teljes életemben hűséges segítőtársa leszek. Isten engem ebben megsegítsen. Ámen.

 

Olvassuk fel a gyerekeknek az eskü szövegét, és vegyük végig, mire tesznek fogadalmat a jövendőbeli házasok. Majd kérjük meg a gyerekeket, hogy mondjanak olyan példákat a családjukból, amikor ennek a fogadalomnak a pontjai beteljesültek az életgyakorlatban.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .