30. Púrimi szokásjátékok

, , , Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  képalkotás, vizualitás, barkácsolás, kézművesség, ének, zene, ritmus, mozgásos játék, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
  • Alapige: Eszter 9–10
  • Intelligenciatípus: Vizuális-térbeli, zenei-ritmikus, testi-mozgásos
  • Tevékenység: Báb- és maszkkészítés; zajkeltés, ritmushangszer készítése; kergető-alakoskodó játék

 

Púrimi maszkok, jelmezbál (Vizuális-térbeli)

A púrim ünnepe a mi télbúcsúztató farsangolásunkhoz hasonló népszokás volt a zsidóknál, mivel farsang időszakában van (Adár hónap 14-15-e 2021-ben február 25-26-ra esik). Mordokaj parancsára hivatkozva púrimkor a gyerekek Hámán-bábut készítettek, és elégették, mint nálunk a kiszebábot. Ha szokás az iskolában kiszebáb készítése, most készíthetünk a gyerekekkel Hámán-bábot is.

 

Közismertebb szokás ennél a farsangi alakoskodás, a jelmezbál, ami a zsidó néphagyományban a púrim ünnepéhez köthető. Ilyenkor a gyerekek jelmezekbe öltöznek, és nemegyszer Eszter könyvének szereplőit jelenítik meg.

Készítsünk a gyerekekkel mi is maszkokat Eszter könyvéhez kapcsolódva.

A képen egyszerű, papírkivágással készült típus látható. Az alapformát fehér kartonból vagy rajzlapból vágjuk ki, arra ragasztjuk a színes papírból kivágott díszítőelemeket. Végül hurkapálcát (vagy kalapgumit) erősítünk a maszkhoz.

Forrás

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Eszter könyve menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .