29. Közösségi ajándékháló

, , Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  ön- és társismeret, kapcsolat, gondolkodtató, logikai feladat, barkácsolás, kézművesség, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, családi alkalmak, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
  • Alapige: Eszter 9–10
  • Intelligenciatípus: Kapcsolati, logikai-matematikai, természeti
  • Tevékenység: Beszélgetés az ajándékozásról, a rászorulók segítéséről; ajándékozó játék, csomagadomány készítése; ajándéksüti saját kezűleg

 

Legalább kettő… (Kapcsolati, logikai-matematikai)

Eszter könyve 9. részének 22. igeverse szerint Mordokaj a zsidók számára úgy rendelkezett, hogy tegyék a púrim napját „az evés-ivás és az öröm napjaivá, amikor egymásnak ajándékokat, a szegényeknek pedig adományokat küldenek.”

A púrim fontos eleme az egység és barátság, hiszen ez tette lehetővé, hogy a csoda megtörtént. Erre való emlékezésül a zsidó közösségekben ételajándékokat szokás küldeni a barátoknak és rokonoknak. Mindenkinek legalább kétféle, elkészített ételt kell küldenie legalább egy embernek. Az ajándékot egy harmadik személlyel küldik, mivel Eszter könyve „ajándék küldéséről” beszél.

A szűkölködőkkel való törődés Mózes törvénye szerint egész évben kötelessége a zsidóknak. Mégis különösen púrimkor fontos, hogy hozzásegítsék a szükséget szenvedőket saját ünnepük megüléséhez, ezzel is kinyilvánítva, hogy egy népközösséghez tartoznak. Még a szegénynek is adnia kell, bár maga is adományra szorul. A zsidó hagyomány szerint akkor teljesítik a rendelkezést, ha legalább két szűkölködőnek adományoznak. A szegényeknek küldendő ajándékot tartják a legfontosabbnak a púrim többi rendelkezései és szokásai közül. A kicsi gyerekeket is megtanítják az adományozás parancsolatának teljesítésére.

 

Játsszunk közösségi ajándékhálót, a fenti szokások elve alapján:

Csoporton belül:

Mindenkinek a nevét felírjuk kétszer, két külön cédulára. Összekeverjük, majd mindenki húz két nevet (ha a sajátját húzta, húz másikat). Kitűzünk egy napot, ez lesz az ajándékozás napja. Előtte mindenki készít otthon valami finomságot (fontos, hogy saját kezűleg készítse, tehát ne „késztermék” legyen). Ajándékozás napján mindenki küldje el valakivel a kihúzott személyeknek az ajándékait (tehát ne saját kezűleg adja oda). Ez a csoporton belül többszörös interakciót jelent, így ennek az élményével is megajándékozzuk egymást. (Az ajándékozás napja összekapcsolható a Mikulás-advent-karácsony ünnepi időszak ajándékozási kedvével és szokásával.)

 

Csoporton kívül:

Gyűjtsünk ajándékot rászorulóknak, pl. csatlakozhatunk egy karácsonyi ajándékküldő „cipősdoboz akcióhoz”, vagy megszervezhetjük a helyi családsegítő intézményen, gyülekezeti diakóniai szolgálaton keresztül egy rászoruló család ajándékcsomagját. A gyerekek között – a szülők tudtával – adománygyűjtést indíthatunk erre a célra.

Első körben a gyerekek gondolkozzanak el azon, hogy van-e olyan gyerek a környezetükben, aki szegénysorsú, és ők szívesen megajándékoznák karácsonyra. Találják ki azt is, hogy mit ajándékoznának neki.

Majd beszélgessünk a gyerekekkel az adományozó akciónkról. Mi a célja, kiknek fogjuk eljuttatni az összegyűjtött ajándékokat, mi kerüljön bele a dobozokba.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Eszter könyve menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .