29. A fiatal király

  • Történet, téma: Jósiás király: A törvénykönyv megtalálása
  • Igehely: 2Királyok 22
  • Szervezési forma: Játékos szövegfeldolgozás

 

1. Mi lenne, ha te lennél a király?

A gyerekek írják le egy-egy lapra, mi lenne az a három dolog, amit azonnal parancsba adnának, ha őket tennék meg királlyá. Olvassuk fel a válaszokat, és vitassuk meg: melyik ötlet mire szolgál, mi lenne a hatása, ha megvalósulna, stb. Alattvalóként melyik uralkodói intézkedést fogadnátok szívesen, melyiket kényszerből? Van-e olyan ötlet, ami nem igazán illik egy királyhoz? Van-e olyan, ami „mindent visz”: egyszerre népszerű és előrevivő?

 

2. A fiatal király

Jósiás nyolcévesen lett király, és már fiatalon fontos intézkedéseket hozott. Tizennyolc évesen adott megbízást a templom renoválására, aminek nem várt következményei lettek.

Meséljük el vagy olvassuk fel a gyerekeknek Jósiás történetét (Egy elfeledett könyv), és beszéljük meg, miért volt fontos az Írások megtalálása?

Kép forrása

3. Keresőjáték

Jósiás történetéhez jól illeszkedik egy keresőjáték, akár szabadtéren, akár teremben. Keress egy olyan képet, amely kifejezi a történet lényegét.

Lehet pl. a történet animációs feldolgozásának egyik pillanatképe.

Vagy a Free Bible images történetének egyik képe.

Nyomtasd ki A/4-es méretben, majd vágd annyi részre, ahány gyerek van a csoportban, és rejtsd el a teremben. Érdekesebb a játék, ha szabadtéren játsszátok, amihez érdemes laminálni a kép mindkét oldalát.

Másik játéklehetőség, hogy több kisebb (5-6 fős) csoportra osztod a gyerekeket. Annyi képet nyomtass ki, ahány csoport van, és a képeket annyi részre vágd, ahány gyerek van egy csoportban. Most is teljes képet kell kirakni csoportonként, de így a csoportok között is kooperációra késztetjük a gyerekeket, hiszen a képrészleteket el kell cserélniük egymással.

 

A bejegyzés megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a „Gyerekek a Bibliában” c. sorozatban: https://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .