28. Zarándokok közt

, , Életkorok:  felsős, ifis, 
Képesség területek:  gondolkodtató, logikai feladat, ön- és társismeret, kapcsolat, mozgásos játék, természetismeret, 
Szervezési formák:  hittanóra, ifjúsági alkalmak, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, természettudomány, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, 
  • Alapige: Jézus a templomban: Lukács 2,41–52
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, logikai-matematikai, vizuális-térbeli, zenei-ritmikus
  • Tevékenység: Tájékozódás a térképen, mérés vonalas mértékkel, útvonalszámítások; beszélgetés: csoportszerepek, vezetés, felelősség; mozgásos játék csoportkötelékben; természetismeret: fák

 

Zarándokút (Logikai-matematikai)

A zsidó férfiaknak minden évben el kellett zarándokolniuk a Jeruzsálemi templomba, ami nem is volt olyan egyszerű, hiszen akkor nem voltak még autók, vonatok, de még csak lovat sem használtak az izraeliták. Jobbára gyalog, esetleg szamáron közlekedtek. De Názáretből csak úgy tudtak eljutni Jeruzsálembe, ha átkeltek a Jordánon, ugyanis hívő zsidó nemigen tette be a lábát az ország közepén fekvő Samáriába.

Ez a térkép a Bibliánk függelékében is megtalálható.

Forrás

Samáriát kikerülve az út Názáretből Jeruzsálembe kb. hány kilométeres, ha az utat a Jordán túlsó, keleti oldalán teszik meg? (Délen Betániánál kelnek át, onnan indulnak Jerikóba, majd Jeruzsálembe.) – Előbb becsüljük meg, majd cérnaszál segítségével mérjük meg az útvonal hosszát a térképen, és vonalas mérték segítségével számítsuk ki, közelítőleg hány km? (kb. 160 km)

Hány nap alatt tehették meg ezt az utat a zarándokok, ha egy gyalogos átlag 3-4 km/h sebeséggel tud a nehéz terepen haladni? Kb. hány óra gyaloglással számolhatunk naponta? (Időjárástól függően napi 8-12 órányi gyaloglással számolhatunk.)

Jeruzsálem ma is a zarándokok fővárosa.

Kép forrása

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .