23. Kitüntetés lóháton

, , Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  drámajáték, élménypedagógia, mozgásos játék, természetismeret, gondolkodtató, logikai feladat, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, természettudomány, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, 
  • Alapige: Eszter 6
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, természeti, logikai-matematikai
  • Tevékenység: Mozgás- és szerepjáték; ismerkedés a lófajtákkal; rejtvényfejtés lóugrással

 

Mordokaj diadalmenete (Testi-mozgásos)

A gyerekek játsszák el csak mozgással Mordokaj diadalmenetét. Egy gyerek legyen Mordokaj, aki felül a „ló” hátára. A lovat két gyerek „alakítja”: Az első áll, a második derékban meghajol, és az első gyerek derekába kapaszkodik. Az első gyerek feje lesz a ló feje, a második gyerek háta pedig a ló háta. Mordokaj üljön fel a lóra. Hámán vezesse körbe az ünneplő tömegen keresztül.

Szerepváltással több lovat és lovast is kipróbálhatunk: ki a legalkalmasabb a szerepre, aki a királyi paripát és Mordokajt fogja alakítani.

 

 Királyi lovak (Természeti)

A gyerekeknek mutassuk meg a lófajtákról készült tankockát, majd kérjük meg őket, hogy válasszák ki, szerintük melyik lovon lovagolhatott Mordokaj. A megbeszélésnél közölhetünk is néhány dolgot az adott lófajról.

A tankockához kattints ide: Lófajták

Kép forrása

 

Akhal Teke (arany ló) – Sztyeppei nomádok lova, egyes kutatások szerint az ősmagyaroknak is ilyen lovuk volt.

AppaloosaEredetileg Olaszországban kitenyészett lófaj, de később az észak-amerikai indiánok kedvelt lova lett.

Arab telivérMár az időszámításunk előtt 2500 évvel tenyésztették az Arab-félszigeten és Egyiptomban. Nemes megjelenése miatt mindig is az arisztokrácia lova volt, így esélyes, hogy Mordokaj is arab telivéren lovagolt. Magyarországon Bábolnán tenyésztenek arab telivéreket.

FrízA frízek a mai Hollandia és Németország északi részén élő nép voltak az ókorban. Britannia meghódításánál már bizonyítottan használtak fríz lovakat a római katonák.

Gidrán – Arab telivérből Mezőhegyesen keresztezett lófaj. Színe csak sárga (világosbarna) lehet, orrán, lábán megengedett fehér foltokkal.

Lipicai – Az ezerötszázas évektől tenyésztett lófaj, kifejezetten a bécsi császári udvar számára tenyésztették, eredetileg Horvátországban. A napóleoni háborúk idején menekítették a ménest Magyarországra, jelenleg Szilvásváradon található a nemzeti kincsként számontartott lipicai ménes.

Muraközi A második világháború után, Mezőhegyesen kitenyésztett munkaló.

Noniusz Francia-osztrák eredetű, magyar lófajta. Mezőhegyesen tenyésztik.

 

Lóugrásban (Logikai-matematikai)

Kit akar kitüntetni a király? Ez most a kérdés. A négyzetrács mezőiben négy név betűi vannak szétszórva a történetből. Annak a nevét, akit a király ki akar tüntetni, a sakkjátékból ismert lóugrás szabályaival lehet megtalálni. Tehát egy név lóugrással található meg, a többi név viszont nem.

A lóugrás szabályai: Az ábrában haladhatunk vízszintesen két kockát lépve jobbra vagy balra, majd függőlegesen egyet fel vagy lefele; vagy előbb függőlegesen két kockát felfelé vagy lefelé, majd vízszintesen egy kockát jobbra vagy balra.

A név kiinduló első betűjét is a játékosnak kell megkeresnie (több lehetőség is kínálkozik). Aki hamarabb megtalálja a keresett nevet (jelölni kell a megtalált betűket), az lesz a királyi rejtvényfejtő.

A megoldás betűi színes háttérrel kiemelve (a kiindulópont piros):

 

A csatolt mellékletben nyomtatható, szétvágható lap található az egyéni munkához.

 

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Eszter könyve menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .