22. Bölcsek nyomában

, , Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, gondolkodtató, logikai feladat, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  hittanóra, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  kortörténet, háttéranyag, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, digitális oktató anyag, 
  • Alapige: Napkeleti bölcsek: Máté 2,1–12
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, logikai-matematikai, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Szerepjáték: csetbeszélgetés a bölcsek között; útvonaltervezés különböző sebességekkel; rövidfilm megtekintése, kollázskép készítése

 

A Vízkereszt az Úr megjelenésének ünnepe a római katolikus egyházban, a karácsonyi ünnepkör zárónapja, január 6-án. Összekapcsolja a háromkirályok imádását Krisztus Jordán folyóban való megkeresztelésének ünnepével. Nem hiábavaló hát ezen a héten még karácsonyi témával foglalkozni.

 

Bölcsek a Messengeren (Verbális-nyelvi)

Nem tudjuk pontosan, kik voltak a napkeleti bölcsek, azt sem, hogy hol éltek vagy hányan voltak. Annyi valószínűsíthető, hogy Babilonból indultak el, és hogy saját koruk megbecsült tudósai voltak, akik a bolygók mozgásával is foglalkoztak. A korban az asztronómia igen fontos tudomány volt, mivel a bolygók állásából állapították meg az ünnepek időpontját, illetve számították ki a nagy folyók (pl. Nílus, Eufrátesz) áradását, ami a mezőgazdaság alapja volt.

Babilonban ekkor már évszázadok óta várták a nagy király megszületését, amiről azt tudták, hogy égi jelenség fogja kísérni, és hogy elhozza a világ aranykorát. Azzal is tisztában voltak, hogy a nagy királynak Babilontól nyugatra kell megszületnie.

Mindezek ismeretében a gyerekek írják meg a három bölcs csetbeszélgetését (egyénileg vagy kis csoportban). A bölcsek neveit nem ismerjük, de használhatjuk a népi hagyományban ismert Gáspár, Menyhért, Boldizsár „nick” neveket is. A beszélgetés ott kezdődhet, hogy várják a csillag megjelenését, és tarthat odáig, hogy eldöntik, indulnak Jeruzsálembe.

A feladat online is megoldható: hozzunk létre zárt csoportot, ahol a karakterek nevében beszélgessenek a gyerekek.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .