21. Kenyérsütés Illésnek
- Történet, téma: A sareptai özvegy
- Igehely: 1Királyok 17,8–24
- Szervezési forma: Tábori nap – pászkasütés
A sareptai özvegy és fia története jó lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerekekkel közösen süssünk kovásztalan kenyeret (pászkát). Az elkészítése nagyon egyszerű, így a gyerekek 3-4 fős kis csoportokban maguk is begyúrhatnak egy-egy kisebb adag kenyeret.
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt és 15 dkg fehér liszt
- vagy
- 35 dkg fehér búzaliszt
- késhegynyi só
- 2-3 evőkanál olaj
- víz, amennyit felvesz (kb. másfél deci)
Ha a gyerekek összegyúrták a tésztát, formázzanak kis, gyerekökölnyi gombócokat belőle, majd nyújtsák ki olyan vékonyra, amilyenre csak tudják. Fogpiszkálóval szurkálják meg (a jelüket, monogramjukat is beleszurkálhatják, hogy a sütés után mindenki megismerhesse a sajátját), és helyezzék sütőlapra. A sütést felnőtt végezze, illetve irányítsa! A legegyszerűbb, ha hagyományos konyhai sütőben sütjük. De ha a táborban van sütőtárcsa (grillező), amin húst szoktunk sütni, annak az oldalára tapasztva is megsüthetjük a kenyeret.
Az ókori kánaáni, izraeli kemence lényegében egy cserépkürtő volt, aminek az oldalára ragasztva sütötték meg a kenyérlepényeket. Ma is megtalálható ez a kemencetípus keleten (tandoor), aminek építését és használatát láthatjuk ezen a rövid videofilmen (felső kép forrása).
A Biblical Archeology Society képekkel illusztrált cikkében is végigkövethetjük egy biblia-korabeli sütőkemence (tannur) építését (alsó kép forrása).
A bejegyzés megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a „Gyerekek a Bibliában” c. sorozatban: https://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/
Hagyjon egy választ!
Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!