A dráma mint irodalmi műfaj is sok lehetőséget nyújt a verbális intelligenciájú gyerekek megmozgatására. A következő feladatokban tehát nem (elsősorban) drámapedagógiai, hanem kreatív írás szempontjából közelítjük meg a feladatokat: a hangsúly elsősorban a szövegalkotáson, a szövegekkel való munkán van. Természetesen a megalkotott szövegek alapján „drámázhatunk is egy kicsit”, eljátszhatjuk, szituációba hozhatjuk az adott szövegeket, ezzel bevonva a mozgásos intelligenciát is. Ha jelmezeket, díszleteket készítünk, akkor a vizualitás képességterületét is fejlesztjük a feladattal.

 

Nyitómondatok

Egy fontos karakter megjelenésének a színpadon általában figyelemfelkeltőnek kell lenni, ezért fontos a jó nyitómondat, amely jellemzi a karaktert, és előre is vetítheti az eseményeket. Ebben a játékban a gyerekek a bibliai karakterek nyitómondataiból találják ki, hogy kiről lehet szó. Bibliai nyitómondatok például:

  • Isten: Vagyok, aki vagyok. (2Mózes 3,14)
  • Mózes: Bocsásd el népemet! (2Mózes 5,1)
  • Ruth: Ahová te mégy, oda megyek. (Ruth 1,16)
  • Sámuel: Hívtál, itt vagyok. (1Sámuel 3,5)

 

A Bibliában számtalan kiváló nyitómondatot találhatunk, de írhatunk mi magunk is, akár viccesre is véve a figurát. Pl.:

  • – Nocsak? Téged megműtöttek? Hiányzik az egyik bordád! (Éva Ádámhoz)
  • – Járjátok körbe a várost! Fújjátok meg a kürtöket! (Józsué)
  • – Még ezt a kis gabonát csak kicsépelem… (Gedeon)
  • – Inkább zöldséget eszünk! (Dániel és barátai)

Kép forrása

A gyerekek maguk is írhatnak hasonló nyitómondatokat, más szereplőkre. A többiek találják ki, kié a megfogalmazott nyitómondat, illetve kinek szól.

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

A Sokrétű játékok sorozat új játékait megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű Játékok / Sokrétű bölcsesség menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .