18. Leányka, ébredj!

  • Történet, téma: Jairus lánya
  • Igehely: Máté 9,18–26; Márk 5,21–43; Lukács 8,40–56
  • Szervezési forma: Bábos-nap

 

Jairus lányának történetében a gyerekek katartikusan átélhetik, ahogyan a halott megelevenedik. Ennek a „misztériumnak” az egyik legjobb modellálási módja, ha halott tárgyakból marionettbábokat készítünk, amelyek azután a szemünk láttára elevenednek meg.

A marionettbábok készítésétől nem kell megijedni, viszonylag könnyen elkészíthetőek, ráadásul papírgurigán kívül csak néhány zsinór, kupak (lehetőleg lapos, pl. Cappy-s), fonal, színespapír, hurkapálca, ragasztó és olló szükséges.

 

Kedvcsinálónak álljon itt egy szépséges
marionett-hercegnő.

 

Videofilmen itt egy marionettróka elkészítését látjuk lépésről lépésre, amit természetesen egy kicsit át kell alakítanunk, hogy a bibliai szereplőket jelenítsük meg.

A báb kivitelezésén egyszerűsíthetünk is, ha követjük a következő leírást:

1. Készítsük elő az eszközöket:

  • ●  a szereplő előre megrajzolt feje
  • ●  1 db vécépapír-guriga
  • ●  1 db hurkapálca
  • ●  zsinór vagy cipőfűző a kezeknek és a lábaknak
  • ●  vékonyabb fonal a báb felfüggesztéséhez (esetleg hajhoz)
  • ●  két műanyagkupak (a lábfejnek)
  • ●  olló, ragasztó, lyukasztó, zsákvarrótű

2. Színezzük, fessük ki a papírgurigát (bevonhatjuk színes papírral, mintás csomagolópapírral is).

3. A kupakot (lehetőleg előre) a felnőtt forró zsákvarrótűvel lyukassza át. Akkora lyuk legyen, hogy a lábnak való zsinórt be lehessen fűzni.

4. A gyerekek fűzzék bele a lábak zsinórját a kupakba. A zsinór végére kössenek görcsöt, hogy megtartsa a kupakot. Lyukasztógéppel (vagy az olló hegyével) lyukasszuk ki a lábak helyét a gurigán, majd fűzzük bele egyenként a lábak zsinórját, és a guriga belső részén kilógó zsinórvégekre is kössünk csomót. Hasonlóan járjunk el a karok esetében is (csak itt a kezek helyén elég egy-egy csomó).

5. A fejet színezzük, és szükség esetén egészítsük ki (pl. fonalakból készült hajjal), majd ragasszuk fel a guriga tetejére.

6. A bábtartó zsinórokat kössük a báb fejére és „bokájára”, illetve „csuklójára”, majd ezeket erősítsük egy hurkapálcára (nem szükséges fúrógépes megoldás, mert könnyű a bábunk).

7. Készen is vagyunk. Már csak a mozgáspróba hiányzik: „Leányka, ébredj!”

 

 

A bejegyzés megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a „Gyerekek a Bibliában” c. sorozatban: https://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .