Vizuális-térbeli intelligencia

 

Az alábbi egyszerű üdvözlőlapok applikációval, hajtogatással, illetve kirigami-technikával készültek, és már a legkisebbekkel is elkészíthetők. A képeslapok beküldője: Vajda Katinka.

Az alap általában egy színes, méretre vágott karton, amire betétet ragaszthatunk színes papírból. Erre kerül a nyírt vagy hajtogatott, esetleg térbe hajtott papírapplikáció.

 

Csomagolószalag-applikációval készült üdvözlőlapok

 

 

Egyszerű hajtogatással készült üdvözlőlapok

 

 

 

Kirigami-technikával készült üdvözlőlapok

Ez a látványos, 3D-s üdvözlőlap nagyon könnyen, kicsikkel is elkészíthető. Vágjuk ki méretre a fehér betétlapot, és színes papírból a „dobozokat”. Hajtsuk ketté a fehér lapot, majd nyissuk ki, és a hajtásra (hossztengely) merőlegesen ragasszuk rá a színes papírokat. Várjuk meg, míg megszárad. Az eredeti hajtás mentén ismét hajtsuk be a fehér lapot úgy, hogy a színes papírok kívülre essenek. Az alsó és a felső doboz tetejét és alját vágjuk be egy-egy nyírással, ahogyan a képen látható (tehát ne vágjuk körbe a színes papírt, csak egy-egy csíkot vájunk bele a félbehajtott papírba). Majd hajtsuk ki térbe a „dobozokat”. A betétlapot, amin a 3D-s (középső) minta van, ragasszuk az alaplapra. Vigyázzunk, a kivágott részt ne ragasztózzuk be!

 

Ehhez a képeslaphoz külön készítsük el a két karácsonyfadíszt, majd ragaszuk rá az alaplapra, és rajzolással, szép írással egészítsük ki a lapot. A karácsonyfadísz így készül: Műszaki kartonból kört vágunk ki, majd színes csomagolópapírokból három ugyanakkora kört. A színes köröket félbehajtjuk, belül a mintás, kívül a fehér rész legyen. Két félbehajtott kört a fehér oldalával a műszaki karton körre ragasztunk, egyiket jobbról, másikat balról (középen az egyenes hajtás összeér). Miután megszáradtak, a szabadon „lifegő” félköröket is lehajtjuk, és a két fehér félkörre ráragasztjuk a harmadik mintás kört, fehér oldalával lefelé (hajtásvonallal középen). Ha megszáradtak, eligazítjuk a kifelé álló félköröket, és az egészet ráragasztjuk az alaplapra.

 

 

Közzéteszi: Vajda Katinka

 

Használati jog típusa:
  • Az általam (mint szerző, közzétevő által) feltöltött anyag engedélyem nélkül kereskedelmi forgalomba nem hozható.
  • Valamint:
  • a szerző engedélyével belső használatra, oktatási célra sokszorosítható, másutt azonban nem publikálható.

Megtalálod a Sokrétű játékok sorozat adventi bejegyzései között a Segédanyagok / Sokrétű Játékok / Sokrétű ünnepek, téli ünnepkör menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .