14. Mefibóset-kihívás

 • Történet, téma: Mefibóset
 • Igehely: 2Sámuel 9
 • Szervezési forma: Érzékenyítő csapatverseny a fogyatékkal élők hétköznapjainak megismerésére

 

A csapatverseny megrendezéséhez kiváló egy tábori délután, amikor sok vicces, ám azért mély tartalmú dolgot csinálhatnak a gyerekek. A csapatverseny megrendezéséhez szükség lesz egy aszfaltos vagy köves udvarra, tornateremre, esetleg focipályára. A gyerekek 6-8 fős kis csoportokban „versenyezzenek”. A verseny valóban idézőjeles, mert a cél nem egymás legyőzése, hanem az, hogy belekóstoljunk, milyen lehet fogyatékkal élni.

A kihívás napját Mefibóset történetével kezdjük. Olvassuk fel Vili történetét (12. bejegyzés), a bibliai történet mai párhuzamát, vagy meséljük el szabadon Mefibóset történetét a Biblia alapján.

Ekkor még együtt vannak a gyerekek, azután alkotnak csoportokat. A csoportok egyszerre indulnak, hiszen a feladatok nem épülnek egymásra, nem számít a sorrendiség. Tehát annyi állomást szervezzünk, ahány csoportunk lesz. Minden csoport elfoglal egy állomást, ahonnan, ha megoldja a feladatot, továbbmegy egy másik helyre. Minden feladat közelítőleg 20-30 percet vesz igénybe.

Kép forrása

Néhány állomásötlet:

Látássérültek

 • ●   Vakvezető játékok bekötött szemmel (társ vezet érintéssel, hanggal, lehetnek akadályok)
 • ●   Vakvezető kutyával tájékozódás bekötött szemmel (hagyni, hogy a kutya vezessen)
 • ●   Labdagurítás egymásnak bekötött szemmel (párban, kis csoportban)
 • ●   Készítsünk szemüveget pauszból vagy zsírpapírból, vagy csak kössünk a szemünk elé egy pauszt. Így csak a fényeket-árnyékokat látjuk, és jussunk el így A-ból B-be.

 

Mozgássérültek

 • ●   Egyszerű, hétköznapi feladatok fél kézzel. Pl.: Kenj meg egy vajaskenyeret fél kézzel, húzd fel a zoknid, csavard le a fogpaszta kupakját, és kenj fogkrémet a fogkefédre, stb. (Ugyanez a látássérülteknél is működhet: egyszerű feladatok vakon.)
 • ●   Egyszerű tornagyakorlatok leszorított vagy lekötött két kézzel (törzskörzés, guggolás, páros lábon ugrálás, fekvésből felülés, stb.)
 • ●   Akadályverseny (egyszerű szlalom is jó) kerekesszékkel, egy vagy két mankóval, esetleg gólya viszi a fiát játékkal.

 

Hallássérültek, beszédzavar

 • ●   Szájról olvasva történet rekonstruálása (a történetmesélő hangoztatás nélkül beszél)
 • ●   Add tovább a mondatot: A gyerekek sorba állnak, az első belesuttog egy (jó hosszú) mondatot a második fülébe, az átadja a harmadiknak, amit hallott. Mindegy mit, visszakérdezni nem szabad. Mivé alakul át a mondat, mire végigjut a csoporton?
 • ●   Add tovább a mozdulatot: Csak mozdulattal, némán ad tovább egy üzenetet valaki a társának, aki azt továbbadja. Közben a többiek hátat fordítva állnak. Most is láncszerűen halad tovább az üzenet, míg az utolsó ember is meg nem kapja a csoportból. Akkor ő mindenki előtt megismétli azt. Ezután meg is szólalhat, elmondhatja, mire gondolt. Majd az üzenet indítója is megmutathatja, mit indított, és elmondhatja, az mit jelent.

 

 

A bejegyzés megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a „Gyerekek a Bibliában” c. sorozatban: https://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .