13. József és Immánuel

, , Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, gondolkodtató, logikai feladat, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, ifjúsági alkalmak, 
Tudomány területek:  kortörténet, háttéranyag, módszertani segédanyag, 
  • Alapige: József és az apai szerep: Máté 1,18–25
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, logikai-matematikai, egzisztenciális, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Beszélgetés, angyal-ördög gondolatsúgó játék; csoportmunka: érvek, ellenérvek gyűjtése, ütköztetése a csoportok között; névmagyarázat, nevek jelentése, csillagos névtabló

 

Angyal és ördög vonzásában (Verbális-nyelvi, egzisztenciális)

Máté evangéliuma első fejezetének 18–25. igeverse József tépelődéseiről szól. Ha elég érett hozzá a csoport (nem feltétlenül az életkor a meghatározó), beszélgessünk a gyerekekkel arról, miért lehetett nehéz Józsefnek felvállalnia Máriát, miután kiderült, hogy áldott állapotban van? A gyerekek először valószínűleg a mai kor érveit fogják felhozni. Világítsuk meg nekik, miért és miben volt más Mária és József helyzete. Beszéljünk arról, hogy a korban mekkora kincsnek tekintették a szüzességet, elképzelhetetlen volt, hogy egy lány ne szűzen menjen férjhez. Nem beszélve arról, hogy akkoriban a menyasszony jogilag már a vőlegény „feleségének” számított, tehát ugyanazon törvények voltak érvényesek rá, mintha férjes asszony lenne. A korabeli törvények szerint azt az asszonyt, aki a férjén kívül más férfivel is szexuális kapcsolatot létesít, halálra kell kövezni. Máriára is ez a sor várt volna, ezért akarta József csendben elengedni (míg más férfi valószínűleg a törvény elé citálta volna, követelve a törvényes kivégzését.) József terve a kor viszonyai között önmagában is nagylelkű volt.

Beszélgessünk arról is, hogy milyen erős volt a zsidókban a Messiás-várás, mennyire valóságosnak és megtisztelőnek érezhette József, hogy Mária lesz az eljövendő Messiás édesanyja, ő pedig a nevelőapja lehet majd.

 

Ezek után játsszunk angyal-ördög játékot, amikor is a József szerepét játszó gyerek mellé egy-egy játékost jelölünk ki angyal és ördög szerepkörben. Az angyal azokat az érveket „súgja”, amelyek Mária befogadására és a kis Jézus elfogadására buzdítja Józsefet, az ördög pedig arra próbálja rávenni, hogy taszítsa el magától Máriát. A játék során József tépelődik, hangosan gondolkodik, amit hol az angyal, hol az ördög súgása terel egyik vagy másik irányba. Engedjük, hogy a játék minél spontánabban bontakozhasson ki, így adhat igazán valóságélményt.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .