12. Székek, futárok, talentumok

, , Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  mozgásos játék, gondolkodtató, logikai feladat, ön- és társismeret, kapcsolat, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, kortörténet, háttéranyag, 
  • Alapige: Eszter 3
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, kapcsolati, logikai-matematikai
  • Tevékenység: székfoglaló játék, futárstaféta, tömegbecslés és -mérés

 

Székfoglaló (Testi-mozgásos)

Ahasvérós magas rangra emelte Hámánt, amit úgy fejez ki a Biblia, hogy „feljebb tétette a székét a körülötte levő összes vezető emberénél.” (3,1)

Játsszunk székfoglaló játékot: Rakjunk körbe annyi széket, ahány gyerek van a csoportban, majd vegyünk ki egyet. A gyerekek járjanak körbe a székek előtt, és adott jelre (pl. tapsra) mindenki üljön le egy székre. Aki nem tud leülni, kiesik. Minden kör után vegyünk ki egy széket, egészen addig, amíg egy szék és két gyerek marad. Vajon ki lesz a győztes?

Kép forrása

Futárlánc (Kapcsolati, testi-mozgásos)

A királyi rendeletet futárok vitték el mindenhova a Birodalomban. Játsszunk most futárstafétát:

A gyerekek alkossanak egyenlő számú tagból álló csoportokat. Jelöljünk ki egy pályát (pl. a kosárpálya hossza). A gyerekek helyezkedjenek el egymástól egyenlő távolságra, csoportonként sorshúzással eldöntött sorrendben. Minden csoport első tagja kapjon egy üzenetet jelképező tárgyat (lapocskát, pingponglabdát, bármit, ami a markukba belefér). A cél az, hogy az üzenet minél gyorsabban eljusson kézből kézben a csoport utolsó tagjához, aki előrefutva adja át az elsőnek. Melyik csoport lesz a leggyorsabb?

Második körben a csoportok maguk dönthetik el, hogy ki legyen az első és utolsó játékos, milyen sorrendben álljanak fel, és milyen távolság legyen a játékosok között (nem kell azonos távolságnak lenni). Tíz percük van a stratégia megbeszélésére, majd játsszuk újra a játékot.

 

Talentumok (Logikai-matematikai, testi-mozgásos)

A történetben azt olvassuk, Hámán tízezer talentum ezüstöt ajánlott fel a királyi kincstár számára, ha teljesítik a tervét. De mi az a talentum? Eredetileg súlymérték, amit egész Elő-Ázsiában ismertek és használtak. Egy talentum kb. 59 kg, ami igen nagy súly (tömeg), főleg ezüstből. A tízezer talentum ezüst pedig több, mint a Perzsa Birodalom egy éves adóbevétele lehetett (Jubileumi kommentár I/493.).

Végezzünk becslést és tömegmérést, amihez egy vagy több szobai mérlegre van szükség:

Mit gondoltok, kinek a testtömege közelíti meg a csoportban legjobban az egy talentumot? Becsüljétek meg, és mindenki tippeljen valakire. (Kisebb gyerekek álljanak párba, és páronként becsüljék meg a közös testtömegüket.)

Mit gondoltok, a csoport össztömege hány talentum lehet? Becsüljétek meg ezt is, mindenki írjon fel egy számot.

Majd méréssel ellenőrizzétek, ki becsült legjobban? Számítsátok ki pontosan a csoport össztömegét talentumban megadva. Kiszámíthatjátok a csoport átlagtömegét is talentumban kifejezve.

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Eszter könyve menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .