12. Magasztalja lelkem az Urat

, , Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  gondolkodtató, logikai feladat, nyelvi feladat, játék, ön- és társismeret, kapcsolat, ének, zene, ritmus, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, ifjúsági alkalmak, ünnepi műsorok, programok, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, hanganyag, 
  • Alapige: Mária éneke: Lukács 1,46–55
  • Intelligenciatípus: Logikai-matematikai, verbális-nyelvi, önismereti, kapcsolati, zenei-ritmikus
  • Tevékenység: Szókereső, szóösszerakó játék; beszélgetés, kreatív írás, hálaadás egy mai anya szemszögéből; bepillantás a liturgikus zene világába, Magnificat-feldolgozások, énekek

 

Mária éneke (Logikai-matematikai, verbális-nyelvi)

Mária éneke az egyik legszebb hálaadó dicséret, jó, ha tanítványaink megismerkednek vele. A tankocka-feladat elvégzése után olvassák el az egész igeszakaszt, és beszélgessünk arról, hogy mi mindenért adott hálát Mária. Online feladatadás esetén kapcsoljuk a feladathoz az önismereti intelligenciához tartozó feladatot is.

A tankocka elérhető itt: Mária éneke

A tankocka feladata: A betűrácsban Mária éneke első szavait találod elrejtve. A súgószók segítségével keresd meg a szavakat: ha kijelölöd a betűsort, oldalt megjelenik a jó megoldás. Majd (gondolatban vagy papíron) rakd a szavakat helyes sorrendbe. Két szó kétszer is szerepel a táblázatban és az igében. Munkádat ellenőrizheted Lukács evangéliuma 1. fejezetének 46. igeversében. Olvasd el Mária énekét teljes terjedelmében, és gondolkozz el rajta, mi mindenért adott hálát (Lukács 1,46–56).

Megfejtés: Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben. Lukács 1,46–47

 

Egy anya éneke (Önismereti, kapcsolati, verbális-nyelvi)

A gyerekek olvassák el Mária énekét (Lukács 1,46–55), majd gondolkodjanak el, mi mindenért adhat hálát ma egy édesanya? Kisebbeknél ezt konkretizálhatjuk: Miért adhat hálát Istennek az anyukád, ha rád (és a testvéreidre) gondol?

Kreatív írás feladat: Mária énekét alapul véve írjanak a gyerekek dicséretet, amiben egy mai édesanya dicséri Istent. Javasoljuk, hogy a dicséret a zsoltárköltészet formáját kövesse, ahol nem szabályos szótagszámú és rímelő sorok alkotják a szöveget, hanem a gondolatok és mondatok ismétlődése, ritmikája. (A dalforma verstechnikai nehézségei elvonják a figyelmet a dicséret tartalmáról, most erre kerüljön inkább hangsúly.)

 

Magasztalja lelkem… (Zenei-ritmikus)

Mária éneke, a „Magnificat”, fontos része nemcsak a római katolikus karácsonyi liturgiának, hanem az európai és magyar kultúrának is. Hallgassuk meg először a párizsi Notre Dame liturgikus előadását:

 

 

Majd hallgassunk bele Johann Sebastian Bach: Magnificat című 12 tételes liturgikus zeneművébe. (A teljes művet zeneileg képzett, komolyzenére fogékony gyerekekkel érdemes végighallgatni.)

 

Végül ismerjünk meg egy liturgikus népéneket, amely Mária énekének gondolatait fűzi dalba:

Domenico Ghirlandaio: Vizitáció (1491)

 

Magasztalja lelkem az én Uramat,
örvendezve élek szárnyai alatt,
szolgálója lettem, lepillantott rám,
alázattal zengi dicséretét szám.

Ami velem történt, nem volt soha még,
boldognak mond engem minden nemzedék,
nagyot művelt rajtam hatalmas keze,
jóságában százszorszent az ő neve.

 

A dal teljes szövege és kottája elérhető a Liturgikus Népénektár weboldalán. Az egyszerű dallamvezetés, biblikus szöveg miatt karácsonyi műsorainkhoz is jó szívvel ajánljuk.

Kép forrása

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .