08. Összeesküvők nyomában

,
  • Alapige: Eszter 2,21–23
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, logikai-matematikai
  • Tevékenység: „Akasztófa” betűjáték, titkos üzenetváltás kódolt jelnyelven, történetírás udvari nézőpontból

 

Akasztófa (Logikai-matematikai, verbális-nyelvi)

Fontos, hogy ennél a játéknál úgy meséljük el az igeszakaszban leírt történetet, hogy ne mondjuk ki az őrök nevét!

Ha fontos pozícióban lévő emberek elárulják a királyt, netán merényletet követnek el ellene, az általában több ember életét követeli. Mordokaj tehát nemcsak Ahasvérós király életét mentette meg azzal, hogy leleplezte az ellene szőtt összeesküvést, hanem vélhetően többekét.

A királyi testőrség katonái

forrás

Kik voltak az összeesküvők? Nevüket keressük az úgynevezett „akasztófa” játékkal, amit általában ismernek és szoktak is a gyerekek játszani. Ha mégsem, a Wikipédián megtaláljuk a szabályait.

A játék során az összeesküvő őrök nevét kell kitalálni az osztálynak. Természetesen ezt csak vak tippeléssel lehet. De Mordokaj nélkül a királyi udvarban is csak találgatni lehetett volna, hogy ki lehet az áruló. A csoportnak hány „életbe” kerül kitalálni az összeesküvők nevét?

A játékot játszhatjuk az akasztófa játék szabályai szerint a táblán, de ha van interaktív táblánk, akkor használhatunk konkrét tankockát is.

A Worwall tankockáján egy élet 7 szívből áll. Ha mind a hét szív elvész, akkor egy élet elvész: nem sikerült kitalálni az őr nevét. Újraindítással egy következő élet lehet a tét.

A Learning apps tankockáján a rossz tippeknél egy virág hullajtja le a szirmait. Tíz szirmából legalább egyet meg kell őriznie, hogy ne vesszen el.

A tankockák játékai már humánusabbak, nem ábrázolják az akasztófát és az akasztott embert, mert megzavarhatja a gyerekek nyugalmát. A történetmondás során mi se menjünk bele az akasztás technikai részleteibe, de mivel a téma többször előkerül Eszter könyvében, jó ha tudjuk, hogy az ókori kelet népeinél, többek között Perzsiában is, az akasztás vagy fára függesztés nem a hurok általi halált jelenti, mint az európai kultúrában. Ez a halálnem megegyezik az európai karóba húzással. Bővebben lásd a Keresztyén bibliai lexikon akasztás szócikkét:

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Eszter könyve menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .