08. Illatok, angyalok

, , Életkorok:  óvodás, alsós, felsős, 
Képesség területek:  természetismeret, barkácsolás, kézművesség, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  családi alkalmak, hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, 
  • Alapige: Zakariás és Erzsébet története: Lukács 1,5–25
  • Intelligenciatípus: Természeti, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Illatok szerepe, egyszerű illatosító készítése; angyal papírlánc, papírangyal készítése

 

Illatáldozat (Természeti)

„Történt pedig egyszer, hogy amikor rendjének beosztása szerint papi szolgálatát végezte Isten előtt, a papi szolgálat szokott módja szerint, sorsolással őt jelölték ki arra, hogy bemenjen az Úr templomába, és bemutassa az illatáldozatot.” (Lukács 1,8–9)

Mózes második könyve pontosan leírja az illatáldozat füstölőkeverékének elkészítési módját:

„Végy illatos alapanyagokat: gyantát, füstölőkarmot és mézgát, csupa illatos anyagot és hozzájuk tiszta tömjént, mindet ugyanabban a mennyiségben. Készíts belőle füstölőszer-keveréket.” (2Mózes 30,34–35; a revideált újfordítású Biblia szerint)

A „füstölőkarmot” más fordítások „szagos borostyánnak” „onyxnak” vagy „szagos csigahéjnak” fordítják, ami megmutatja, hogy az anyag pontos neve sem egyértelmű. A szent füstölőszert a fent leírt összetételben személyes célra az izraelitáknak sem volt szabad elkészíteni. De azért nem mondtak le az illatról, csak illatszereiket más összetételben készítették. A „szent” füstölőszert mi nem is tudnánk elkészíteni, de egyszerű illatosítópálcikákat készíthetünk a gyerekekkel. Pl. így:

Egy kisméretű vázába vagy régi parfümös üvegbe töltsünk babaolajat, majd adjunk hozzá 10-15 csepp illóolajat. Ha befőttesüveget használunk, akkor középen kilyukasztott parafadugóval zárjuk le a tetejét. Végül helyezzünk bele fapálcikákat (bambuszpálca, hurkapálca, saslikpálca), melyek fokozatosan engedik ki az illatokat a levegőbe. Pár nap elteltével cseréljünk pálcikákat.

Kép és ötlet forrása, ahol többféle egyszerű illatosító elkészítése található.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .