07. Értékek, titkok

,
  • Alapige: Eszter 2,19–20
  • Intelligenciatípus: Természeti, vizuális-térbeli, önismereti, kapcsolati, egzisztenciális
  • Tevékenység: Beszélgetés szokásokról, értékekről, ruhatervezés, ön- és társismereti játék, értéksorrend kialakítása csoportmunkában

 

Szűz lányok ruhái (Természeti, vizuális-térbeli)

A 19. versben azt olvassuk, hogy másodszor is gyűjtöttek szűz lányokat a király háremébe. Nagyobb gyerekekkel beszélgessünk arról, mit jelent a „szűz”, és milyen értéke volt a szüzességnek a Biblia korában.

Dávid király lányáról azt olvassuk: „Támáron tarka ruha volt, mert ilyen köntösbe szoktak öltözni a király szűz lányai.” (2Sámuel 13,18) Tehát abban a korban a szűz lányokat már a ruházatukról is fel lehetett ismerni.

A királyi menyegzőről így szól a zsoltár: „Csupa dísz a királylány odabent, arannyal van átszőve ruhája. Hímzett ruhákban vezetik a királyhoz, szüzek, barátnői követik, így vonulnak hozzád.” (Zsolt 45,14–15)

Jézus pedig így festi le a virágok szépségét: „Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mező liliomait, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is.” (Máté 6,28–29)

Tervezzetek a perzsa király háremébe hívott szűz lányok számára színes, virágszínekkel vagy virágmotívumokkal díszített ruhákat. Ami kifejezi a lány tisztaságát és virághoz hasonlítható szépségét is.

Kép forrása

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Eszter könyve menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .