03. Perzsa nevek és bonyodalmak

,
  • Alapige: Eszter 1,1–22
  • Intelligenciatípus: Kapcsolati, önismereti, egzisztenciális, verbális-nyelvi
  • Tevékenység: Kreatív írás, vita szerephelyzetben, projekciós és drámajáték

 

Meghívólevél (Kapcsolati, verbális-nyelvi)

Írjátok meg a király meghívólevelét a főuraknak.

 

Saját perzsa nevem (Önismereti, verbális-nyelvi)

Eszter első könyvében sok név szerepel (lásd a zenei intelligencia feladatánál). Neked melyik tetszik a legjobban, és miért? Válassz vagy alkoss magadnak egy perzsa nevet, és mondd el, hogy szerinted mit jelent. Meg is indokolhatod, hogy miért pont ezt választottad.

 

Mit mond a név? (Egzisztenciális, verbális-nyelvi)

A perzsa nevek, csakúgy, mint a héberek, sokszor utaltak saját istenükre vagy istenük valamelyik tulajdonságára. Sajnos nem tudunk óperzsa nyelven, de az Eszter első könyvében szereplő perzsa nevekkel eljátszhatunk még egy kicsit. Olvasd el ezeket a neveket, és képzeld el, hogy mind a perzsák istenére vagy valamelyik tulajdonságára utal. Mely nevek lehetnek ezek, és mit fejezhetnek ki?

Miután eljátszottunk a nevekkel, utánanézhetünk a perzsák vallásának, aminek középpontjában a JÓ istensége áll. Lást többek között a Wikipédia szócikkét az Óperzsa Birodalom vallásáról.

Iráni vallási szimbólum a perszepoliszi palota falán
forrás

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Eszter könyve menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .