03-1. Tűz-próba: Tüzes kemencében

, Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, képalkotás, vizualitás, gondolkodtató, logikai feladat, drámajáték, élménypedagógia, mozgásos játék, 
Szervezési formák:  tábor, ifjúsági alkalmak, hittanóra, 
Tudomány területek:  kortörténet, háttéranyag, történelem, egyháztörténet, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, digitális oktató anyag, 
  • Alapige: Dániel 3 – Három férfi a tüzes kemencében
  • Kihívás: Tűz-próba: Ki a te Istened? – hitvallás nehéz helyzetben
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, vizuális-térbeli, egzisztenciális, logikai-matematikai, természeti, testi-mozgásos, kapcsolati, zenei-ritmikus
  • Tevékenység: Babilónia istenei, istenábrázolások megfigyelése; bibliai igék a bálványistenekről, hír, tudósítás megfogalmazása két nézőpontból; méretszámítás, mérés és becslés; szoborkereső séta, karakterjáték a szobrokkal; szoborépítés székekkel, mímes-mozgásos játék; szoborépítés testtel, szoborbemutató

 

Istenek és szobrok (Verbális-nyelvi, vizuális-térbeli)

Babilónia főistene Marduk (más néven Bél) volt, de rajta kívül több istent is tiszteltek. Ilyen volt Istár, a termékenység és szerelem istennője, Samas, a Nap és igazság istene vagy Nabu (Marduk fia), az írás és bölcsesség istene. A mezopotámiai, így a babiloni vallásra is jellemző, hogy istenként imádták az égitesteket. A Napot, a Holdat vagy a bolygókat istenek személyesítették meg: Samas → Nap; Szín / Nanna → Hold; Istár → Vénusz; Nabu → Merkúr.

Az uralkodót országok urának (a világ urának) vagy a Világegyetem négy tája urának nevezték, ami az isteneknek járó megnevezés. A király tehát isteni hatalommal bírt, mégsem volt isten, mint Egyiptomban. A hívek isteneikhez imádkoztak, a király előtti hódolat is az isteneiknek szólt.

 

Dániel könyvében ezt olvassuk:

Nebukadneccar király csináltatott egy hatvan könyök magas és hat könyök széles aranyszobrot. Fölállíttatta azt a Dúrá-völgyben, Babilon városában.

Dániel 3,1

 

A szűkszavú beszámolóból nem derül ki, hogy a szobor kit ábrázol: a királyt vagy egy istenalakot. Nebukadneccar álmának leírásából lehet következtetni, hogy egy kolosszális emberalakról lehetett szó (Dániel 3).

Figyeljünk meg egy tankockán néhány istenábrázolást a korszakból. Melyik áll legközelebb a beszámoló aranyszobrához?

A tankocka elérhető itt: Babiloni istenek

Képek forrása:

 

A kiábrázolhatatlan (Verbális-nyelvi, egzisztenciális)

Mit mond erről az Úr, Izráel Istene? A Tízparancsolatban ezt olvassuk:

 

Én, az Úr vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Ne legyen más istened rajtam kívül! Ne csinálj magadnak semmiféle bálványszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok!

2Mózes 20,2–5

 

A három izraelita férfi hűsége és bátorsága ebből a hitből származik, vállalva a mártíromságot is:

 

Van nekünk Istenünk, akit mi tisztelünk: ő ki tud minket szabadítani az izzó tüzes kemencéből, és ki tud szabadítani a te kezedből is, ó, király! De ha nem tenné is, tudd meg, ó, király, hogy mi a te isteneidet nem tiszteljük, és nem hódolunk az aranyszobor előtt, amelyet felállíttattál!

Dániel 3,17–18

 

Olvassuk el és hasonlítsuk össze a gyerekekkel a fenti igéket.

Majd olvassuk el Ézsaiás könyve részletes beszámolóját a bálványszobrokról és készítőiről: Ézsaiás 44,9–20. A beszámolót Deutero-Ézsiásnak tulajdonítják, aki a babiloni fogság utolsó évtizedében működő névtelen próféta volt, a tudósítása tehát a szemtanúé. Izráelnek szóló üzenete is a fogságban élőket bátorítja:

 

Gondold meg, Jákób mindezeket,
mert te, Izráel az én szolgám vagy!
Én formáltalak, az én szolgám vagy te, Izráel,
nem feledkezem meg rólad!
Eltörlöm hűtlenségedet, mint a felleget,
vétkeidet, mint a felhőt.
Térj meg hozzám, mert megváltottalak!

Ézsaiás 44,21–22

 

Írjanak a gyerekek hírt, tudósítást egy babiloni írnok és/vagy egy zsidó írástudó nevében az aranyszobor készítéséről és felállításáról. Az írások a két ellentétes nézőpontot képviseljék, beleélve magukat a hírközlő szerepébe.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Dániel könyve – kihívások menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/#toggle-id-1

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .