• Alapige: Eszter 1,1–22
  • Intelligenciatípus: Természeti, vizuális-térbeli, verbális-nyelvi, zenei-ritmikus, testi-mozgásos
  • Téma, tevékenység: Perzsia régen és ma, térképek megfigyelése, zenehallgatás, ritmusjáték perzsa nevekkel, szoborjáték: a történet fő részei

Ahasvérós országa (Természeti, vizuális-térbeli, verbális-nyelvi)

Ahasvérós királyt hagyományosan a nagy perzsa uralkodóval Xerxesszel azonosítják (uralkodása: Kr. e. 486–465). A gyerekek keressék ki Eszter első verséből, hogy mekkora volt Ahasvérós király birodalma. Azután mutassuk meg a gyerekeknek a birodalom térképét.

Térkép forrása

A gyerekek kis csoportokban gyűjtsenek minél több olyan országnevet, amely ma ezen a területen helyezkedik el.

Majd mutassuk meg a gyerekeknek a nagyítható világtérképet, nagyítsunk rá a vizsgált területre, és gyűjtsük össze közösen, hány ország fekszik most Xerxész egykori birodalmának területén.

Világtérkép országokkal

Felső tagozatos gyerekekkel beszélgethetünk arról is, hogy miért „hibás” a világtérkép? Vajon miért nem tartalmazza az Iszlám Állam által elfogadott területeket? (Mert a világpolitikai hatalmak nem ismerték el hivatalos államként.)

Nézzük meg az Iszlám Állam térképét (a térkép a 2015-ös állapotokat mutatja, azóta jócskán csökkent az Iszlám Állam területe). A gyerekek keressék meg, mely országokat kebelezte be a szélsőséges iszlám szervezet? Beszélgethetünk arról is, hogy mit tudnak az ott élők helyzetéről?

Térkép forrása

 

A beszélgetésben segíthet Uğur Gallenkuş török fotóművész sorozata, amely egymás mellé rendeli a szíriai és az európai gyerekek helyzetét.

A tankockához kattints ide: Békében és háborúban

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Eszter könyve menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .