02-1. Álom-próba: A király álmai

, Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, gondolkodtató, logikai feladat, mozgásos játék, képalkotás, vizualitás, ének, zene, ritmus, barkácsolás, kézművesség, természetismeret, 
Szervezési formák:  tábor, csendesnap, hittanóra, 
Tudomány területek:  kortörténet, háttéranyag, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, lexikon, szótár, 
  • Alapige: Dániel 2; 4 – Nebukadneccar két álma
  • Kihívás: Álom-próba: Kié a bölcsesség? Kié a hatalom?
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, logikai-matematikai, testi-mozgásos, vizuális-térbeli, zenei-ritmikus, kapcsolati, természeti
  • Tevékenység: Bibliaismeret: nevek jelentése, szóalkotás a nevek betűiből; történetnyomozás, álomlogika értelmezése; ugróiskola az álomszerkezet alapján; városismeret, 3d-s rekonstrukciós ábrázolások megtekintése, városvideó szinkronizálása; toronyépítés különböző tárgyakkal, anyagokkal, függőkertépítés

 

Betűmágia (Verbális-nyelvi)

Nebukadneccar babiloni királynak jó hosszú neve volt, a történészek így írják: Nabú-kudurri-uszur. Azt jelenti: „Nabu, védd meg a koronát!” A Károli Gáspár féle bibliafordításban így olvassuk: Nabukodonozor.

Nebó vagy Nabu babiloni istenség volt, Marduk főisten fia. Az írás és bölcsesség istene. Több babiloni király nevében is megtalálható (pl. Nabú-apal-uszur, Nabú-naid).

 

A babiloni bölcsek mágusok voltak. Mit tudunk „varázsolni” a király nevének betűiből? Csak a NEBUKADNECCAR vagy NABUKODONOZOR szó betűi jöhetnek szóba. A magánhangzók ékezetesek is lehetnek. Pl.:

NEBUKADNECCAR → BUKNA, KANCA, KÁD, BÉNA; NERC…

NABUKODONOZOR → BOKOR, KÓD, RONDA, KORONA…

 

Dánielt is mágusnak szánták, ezért is kapta a Baltazár nevet, amiben Bél, azaz Marduk isten neve szerepel. Próbáljuk ki a betűmágiát a BALTAZÁR névvel is. Pl.:

BALTAZÁR → BAL, BÁL, BALTA, ZÁR, RÁZ, BAZÁR, TALÁR…

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Dániel könyve – kihívások menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/#toggle-id-1

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .